Αεροπορική τραγωδία με 12 νεκρούς

Αεροπορική τραγωδία με 12 νεκρούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aεροσκάφος που μετέφερε 93 επιβάτες –μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά– και πενταμελές πλήρωμα, κατέπεσε και συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Αλμάτι, στο Καζαχστάν, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο τουλάχιστον 12 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αερολιμένα της πόλης, αμέσως, σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο μικρό χωριό Αλμερέκ, το οποίο βρίσκεται λίγο μετά το τέλος του διαδρόμου προσγείωσης, αναζητώντας τυχόν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια. Οπως μαρτυρούν φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος, το αεροσκάφος Fokker 100 κατέπεσε πάνω σε κτίριο. Εξήντα άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

Το Σάββατο κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στο Καζαχστάν. Το αεροσκάφος της εταιρείας Bek Air εκτελούσε την πτήση  Z92100 από την Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, προς την πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν, όταν κατέπεσε. Πολλοί από τους επιζώντες εξιστόρησαν πώς κατάφεραν να βγουν από την άτρακτο του αεροπλάνου, μέσα στο σκοτάδι και στο χιόνι. Τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

Κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το μοιραίο αεροσκάφος απογειώθηκε στις 4.21 τα ξημερώματα και δευτερόλεπτα αργότερα απέστειλε το σήμα που έμελλε να είναι το τελευταίο του. Σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Αλμάτι, το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος περίπου ένα λεπτό μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε ένα τσιμεντένιο φράγμα και στη συνέχεια σε διώροφη οικία. Για καλή τύχη των επιβαινόντων που κατάφεραν να διασωθούν, δεν ξέσπασε πυρκαγιά μετά την πρόσκρουση.

Μία από τους επιβάτες που διασώθηκαν, η Μαράλ Ερμάν,  δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tengri News ότι κατά την απογείωση το αεροπλάνο έτρεμε υπερβολικά. Αρχικά, η γυναίκα ένιωσε ότι το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσε ότι είχε προσκρούσει κάπου. «Στην καμπίνα των επιβατών δεν επικράτησε χάος ούτε ακούστηκαν φωνές. Το πλήρωμα άνοιξε τις θύρες προκειμένου να βγουν οι επιβάτες», τόνισε η Ερμάν, προσθέτοντας ότι αργότερα είδε ότι το αεροπλάνο είχε κοπεί στη μέση.

Βίντεο από το σημείο του δυστυχήματος απεικονίζει το πιλοτήριο του αεροπλάνου καρφωμένο στο πλάι ενός κτιρίου. Η Bek Air, μετά το δυστύχημα, ακύρωσε όλα τα υπόλοιπα δρομολόγιά της. Η αεροπορική εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 και, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της, είναι η πρώτη εταιρεία χαμηλού κόστους του Καζαχστάν. Ο στόλος της αποτελείται από επτά αεροσκάφη Fokker 100. Το αεροδρόμιο της Αλμάτι εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν οι πτήσεις.

Ηδη, συστάθηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ Τζορμάτ Τορκάγιεφ εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή