ΚΟΣΜΟΣ

Σπεύδουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια

gkat_10_2812_page_1_image_0001
download-1--8

ΛΟΝΔΙΝΟ. Περισσότερα ιρλανδικά διαβατήρια από οποιοδήποτε άλλο έτος εκδόθηκαν το 2019, χρονιά κατά την οποία κορυφώθηκε η αβεβαιότητα του Brexit. Ιρλανδικό διαβατήριο δεν δικαιούνται μόνο οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αλλά και οι γεννηθέντες στη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, ιρλανδικό διαβατήριο δικαιούνται όσοι έχουν τουλάχιστον έναν παππού ή γιαγιά από την Ιρλανδία.

Ιδιαίτερα η τελευταία κατηγορία επωφελήθηκε από την ιρλανδική καταγωγή για να αποκτήσει διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θεώρησε προτιμότερο από το βρετανικό, ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Φέτος η Ιρλανδία χορήγησε 900.000 διαβατήρια, αριθμός αυξημένος κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ αυτών, οι 94.000 αιτήσεις δεν ήταν ανανεώσεις αλλά πρώτες αιτήσεις για διαβατήριο, από πολίτες που έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια χώρα τόσο βαθιά διχασμένη όπως η Βρετανία, υπάρχουν ταυτόχρονα άνθρωποι που συγκινήθηκαν από τους ύμνους του Νάιτζελ Φάρατζ προς τα «ωραία μπλε βρετανικά διαβατήρια» τα οποία θα επανέλθουν με το Brexit και άλλοι που έσπευσαν να αποκτήσουν διαβατήρια Ε.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο.

Τις διχογνωμίες της Βρετανίας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στην «ερωτική επιστολή προς τη Βρετανία» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Αποφασίσατε να φύγετε. Μου ραγίζει την καρδιά, αλλά σέβομαι αυτή την απόφαση», έγραψε. «Αμφιταλαντευθήκατε, όπως αμφιταλαντεύεστε πάντα όταν σκέφτεστε την Ε.Ε. Μακάρι να είχατε μείνει σε αυτή την κατάσταση, σας έκανε καλό και κρατούσε και εμάς σε εγρήγορση. Δεν ήταν απαραίτητο να πιεστείτε να λάβετε μια απόφαση, αλλά το κάνατε. Το θλιβερό είναι ότι βλέπω ότι σας πονάει. Η αμφιταλάντευση θα παραμείνει ακόμη και αφού φύγετε, ενώ ήδη έχετε ζημιωθεί χωρίς λόγο και εσείς και εμείς», σημείωσε ο Τίμερμανς εκφράζοντας τον φόβο ότι θα ακολουθήσει και άλλη ζημιά. Ο επίτροπος έκλεισε μια μια ανοικτή πρόσκληση: «Με παρηγορεί η σκέψη ότι οι οικογενειακοί δεσμοί ποτέ δεν κόβονται πραγματικά. Εμείς δεν φεύγουμε. Θα είμαστε πάντα εδώ, να σας καλωσορίσουμε ξανά».