O Πούτιν επαγγέλλεται τώρα την κοινωνία των πολιτών

O Πούτιν επαγγέλλεται τώρα την κοινωνία των πολιτών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Με ταυτόχρονα ανοίγματα προς όλα τα μέτωπα απαντά ο Ρώσος πρόεδρος στις προκλήσεις των καιρών. O Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγγειλε χθες ότι προτίθεται, σε συνεργασία με την κυβέρνησή του, να υποστηρίξει ενεργά την εδραίωση μιας αποτελεσματικής κοινωνίας των πολιτών, αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας τέτοιας διαδικασίας. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος Πούτιν επιχειρεί να εξισορροπήσει τα οφέλη που αποκόμισε από τη συμπαράταξή του με τη Δύση στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο, με τη δυσφορία της ρωσικής κοινής γνώμης για τα όσα εξυφαίνονται στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Απευθυνόμενος σ’ ένα ακροατήριο πολλών χιλιάδων εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρώην αντιφρονούντων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε χθες τις εργασίες του διήμερου «Φόρουμ των Πολιτών», σε αίθουσα του Κρεμλίνου, και υποσχέθηκε τη συνεργασία «σε ίση βάση» των Αρχών με τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις «για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ιδεολογικού και θρησκευτικού εξτρεμισμού». O Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «θα ήταν επικίνδυνο να δημιουργηθεί μια κοινωνία των πολιτών από πάνω προς τα κάτω» και τόνισε ότι «αυτή πρέπει να αναπτυχθεί ανεξάρτητα, τροφοδοτούμενη από πνεύμα ελευθερίας».

Ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να εξασφάλισε την ανοχή και πολύ περισσότερο την κατανόηση της Δύσης για το πρόβλημα «τρομοκρατίας», που αντιμετωπίζει η Ρωσία από την Τσετσενία, αλλά στο εσωτερικό της χώρας δέχεται εντονότατη κριτική, ότι αφότου ανήλθε στην εξουσία έχει περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες.

Και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «μια καλή ευκαιρία συνένωσης των πηγών ενός ενισχυμένου κράτους με την ενέργεια μιας δημοκρατικής κοινωνίας», ο υπουργός Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ διεκδικούσε «δικαίωμα λόγου» της Μόσχας στις αποφάσεις του NATO. H Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει ένα δικαίωμα λόγου, που θα της επιτρέπει να παρεμβαίνει σε βάση ισοτιμίας με τις χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, δήλωσε ο κ. Ιβανόφ, εν αναμονή της τριήμερης επίσκεψης του Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη Ρωσία.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του γενικού γραμματέα του NATO στη Μόσχα, με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία και την αναζήτηση τρόπων καλύτερης συνεργασίας τους στον διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο κ. Ιβανόφ διευκρίνιζε ότι η Μόσχα επιθυμεί τη δημιουργία νέου μηχανισμού ισότιμης συνεργασίας με το NATO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή