ΛΔ Κονγκό: Είκοσι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης ADF

ΛΔ Κονγκό: Είκοσι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης ADF

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πολίτες δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε επίθεση μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF) στην Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, γνωστοποίησαν τοπικός αξιωματούχος και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν στο χωριό Απετινά-Σανά τη νύχτα και «σκότωσαν χρησιμοποιώντας μαχαίρια δεκαοκτώ πολίτες», δήλωσε ο Ντονά Κιμπουανά, περιφερειάρχης στην Μπένι, ενώ αργότερα βρέθηκαν «άλλα δύο πτώματα», σύμφωνα με τον Λούις Σαλικόκο, εκπρόσωπο μη κυβερνητικής οργάνωσης στην περιοχή.

Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν από τα μέλη της ADF. Η επίθεση διαπράχθηκε παρότι «οι αρχές (…) είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία υπόπτων ανδρών δυτικά της Οϊσά», της πρωτεύουσας της περιφέρειας Μπένι, δήλωσε ο Τέντι Καταλίκο, στέλεχος δικτύου ΜΚΟ της περιοχής.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό ενέτεινε πρόσφατα τις επιχειρήσεις του εναντίον της οργάνωσης ADF. Την 28η Νοεμβρίου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Σελεστάν Εμπαλά, εγκαταστάθηκε με την ομάδα του στην Μπένι. Άλλος ένας στρατηγός, ο Τζον Νούμπι, που θεωρείται προσκείμενος στον πρώην πρόεδρο Ζοζέφ Καμπίλα, στάλθηκε στην περιοχή μερικές ημέρες αργότερα.

Η ADF, που έχουν σχηματίσει μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, εγκαταστάθηκε το 1995 στο ανατολικό Κονγκό. Έχει εδώ και χρόνια ουσιαστικά πάψει να εξαπολύει επιθέσεις στην Ουγκάντα και πλέον έχει στραφεί εναντίον του τοπικού πληθυσμού. Της αποδίδονται σφαγές εκατοντάδων αμάχων από τον Οκτώβριο του 2014 στην περιφέρεια Μπένι.

Μετά την έναρξη την 30ή Οκτωβρίου των επιχειρήσεων του στρατού της ΛΔ Κονγκό εναντίον προπυργίων τους, μέλη της ADF σφαγίασαν πάνω από 200 άμαχους, σύμφωνα με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της χώρας Φελίξ Τσισεκέντι διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις του στρατού είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν όλα τα ορμητήρια των ισλαμιστών ανταρτών, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε δυο χωριά στην Μπένι.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στην Μπένι θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών για να ελεγχθεί η επιδημία του Έμπολα. Ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό αυξάνεται σε ζώνες όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση λόγω της ανασφάλειας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι επέβαλε κυρώσεις σε έξι στελέχη της ADF, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μούσα Μπαλούκου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις που διέπραξαν μέλη της ADF φέτος, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως οι δύο οργανώσεις πράγματι συνδέονται.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT