Προσωρινή αποφυλάκιση Καταλανού ηγέτη

Προσωρινή αποφυλάκιση Καταλανού ηγέτη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε χθες την προσωρινή αποφυλάκιση του Οριόλ Ζουνκέρας, εκ των ηγετών των Καταλανών αυτονομιστών, σε μια εξέλιξη που θεωρείται κίνηση καλής θελήσεως, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναζητεί υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε ότι ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, δικαιούται ασυλία ως ευρωβουλευτής. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα έχει τον τελικό λόγο και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του τις προσεχείς εβδομάδες. Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε, επίσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Ζουνκέρας.

Στο μεταξύ, όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως έχει επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, του Πέδρο Σάντσεθ, και του κεντροαριστερού αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC, για αποχή του δεύτερου, ώστε να διευκολυνθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον προοδευτικό κυβερνητικό συνασπισμό PSOE/Podemos, παρά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς το Ανώτατο Δικαστήριο για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του κρατούμενου Καταλανού ηγέτη Οριόλ Ζουνκέρας. Η συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, ανάμεσα στους διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών, Αδριάνα Λάστρα, και των αυτονομιστών του ERC, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, υπήρξε κατά τα φαινόμενα καρποφόρα και τα δύο κόμματα πλέον επεξεργάζονται το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Μολαταύτα, οι Καταλανοί ακόμη ασκούν παρελκυστική πολιτική, ανακοινώνοντας πως, προτού εφαρμόσουν τις ρήτρες της συμφωνίας, θα αναμένουν την τελική έγκριση του κειμένου από το Εθνικό Συμβούλιο του ERC, το οποίο δεν πρόκειται να συγκληθεί πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαριτσέλ Μπατέτ έχει συγκαλέσει το σώμα για την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη δεύτερη σύγκλησή του, στις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα χρειαστεί μικρότερο ποσοστό ψήφων, να γίνει εφικτή η έγκριση του κυβερνητικού σχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή