Παράλληλη διπλωματία ασκούσε ο Τζουλιάνι

Παράλληλη διπλωματία ασκούσε ο Τζουλιάνι

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για «παράλληλη διπλωματία» κατηγορείται ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εν μέσω κρίσης μεταξύ των δύο κρατών, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Τζουλιάνι ενεπλάκη σε «σκιώδη διπλωματική προσπάθεια», όπως τη χαρακτηρίζει η εφημερίδα Washington Post, με στόχο να πεισθεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει οικειοθελώς την εξουσία, «ανοίγοντας» τη Βενεζουέλα και τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η συμμετοχή του πρώην δημάρχου στις επαφές αυτές αποδεικνύουν ότι ο Τζουλιάνι αξιοποιεί την εγγύτητά του με τον Τραμπ για να προωθήσει τα προσωπικά επιχειρηματικά του συμφέροντα. Ο διττός ρόλος του, ως νομικού συμβούλου του προέδρου και ανεξάρτητου επιχειρηματία, έχει απασχολήσει την έρευνα του Κογκρέσου κατά του Τραμπ. Η πρωτοβουλία Τζουλιάνι προς τον Μαδούρο προκάλεσε σύγχυση στον Λευκό Οίκο, καθώς αντιβαίνει στην πολιτική Τραμπ για διπλωματική απομόνωση της Βενεζουέλας και στήριξη προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Ο Τζουλιάνι είχε έλθει σε επαφή και με τον τότε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος είχε απορρίψει διαρρήδην κάθε ενδεχόμενο διπλωματικής προσέγγισης με τον Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή