Διένεξη για την πατρότητα του βλήματος που διαμέλισε πέντε παιδιά

Διένεξη για την πατρότητα του βλήματος που διαμέλισε πέντε παιδιά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε παιδιά Παλαιστινίων, ηλικίας από επτά έως 14 χρόνων, κυριολεκτικά διαμελίσθηκαν χθες το πρωί όταν ένα από αυτά κλώστησε βλήμα τεθωρακισμένου άρματος, πηγαίνοντας στο σχολείο. Το τραγικό γεγονός έλαβε χώρα στο στρατόπεδο προσφύγων Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, και αρχικά οι τοπικές παλαιστινιακές Αρχές Ασφαλείας δήλωσαν ότι τα νεκρά παιδάκια ήταν τέσσερα. Αργότερα, ανάμεσα στα συντρίμμια ανακαλύφθηκε και το πτώμα του πέμπτου παιδιού.

Τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά ήταν ανά δύο αδέλφια μεταξύ τους, ανήκαν όλα στην οικογένεια – κλαν Αλ Αστάλ, μία από τις μεγαλύτερες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Χαν Γιουνίς και το σχολείο τους ήταν ένα δημοτικό που είχε συστήσει στο στρατόπεδο ο ΟΗΕ.

Κύμα αντιπαράθεσης

Ο φρικτός θάνατος των πέντε παιδιών προκάλεσε νέο κύμα αντιπαράθεσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, εν όψει μάλιστα και της αναμενόμενης την προσεχή εβδομάδα άφιξης αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αρχικά, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς ότι βομβάρδισαν το σχολείο, στη συνέχεια όμως δήλωσαν ότι το βλήμα έμεινε εκεί από τον βομβαρδισμό του σχολείου πριν από δύο ημέρες. Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι ουδέποτε έπληξαν το σχολείο και ότι το βλήμα είναι παλαιστινιακό. «Σε κάθε περίπτωση -δήλωσε ο Αριέχ Μεκέλ, Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών- δεν πρέπει να αγνοηθεί η πιθανότητα το τραγικό ατύχημα να χρησιμοποιηθεί από τους Παλαιστίνιους για προπαγανδιστικούς λόγους».

Το επεισόδιο αποτελεί τραγική εξέλιξη σειράς άλλων στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινοπαλαιστινιακής αντιπαράθεσης, αφού εγγύτατα βρίσκεται ο εβραϊκός οικισμός Γκανέι Ταλ και ο ισραηλινός στρατός έχει σημεία ελέγχου και επιτήρησης.

Ανοιξαν πυρ

σε εργοστάσιο

Χθες, άλλωστε, τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι, επιβαίνοντας σε τζιπ, εισέβαλαν σε ισραηλινό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν ελαφρώς δύο εργαζόμενους. Στο μεταξύ, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιχείρησαν στην Αζαρίεχ, παλαιστινιακό προάστιο της Ιερουσαλήμ, και έκλεισαν τρία γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής, που ανήκαν σε τρεις διαφορετικές υπηρεσίες ασφαλείας, με το αιτιολογικό της «πρόληψης τρομοκρατικής δραστηριότητας».

Ολα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της άφιξης στη Μέση Ανατολή την προσεχή εβδομάδα της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σε μία ακόμη προσπάθεια για ειρήνευση στην περιοχή. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπέρνς, ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών Αντονι Ζίνι και ο διπλωμάτης Ααρόν Μίλερ. Βασικό αντικείμενο της αντιπροσωπείας είναι παρασχεθεί βοήθεια προς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη ώστε να πετύχουν κατάπαυση του πυρός. H διπλωματική αυτή αποστολή των ΗΠΑ έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο οποίος ζήτησε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τα εδάφη που ανακατέλαβε πρόσφατα και από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να καταβάλει το «100% των προσπαθειών του, προκειμένου να σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή