Στη Νέα Ζηλανδία έφθασε ο καπνός από τις πυρκαγιές

Στη Νέα Ζηλανδία έφθασε ο καπνός από τις πυρκαγιές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές κόλασης βίωσαν χιλιάδες Αυστραλοί, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, ακόμα και επί δέκα ώρες, χθες, κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα στη νοτιοανατολική ακτή της χώρας. Η μαζική εκκένωση των κοινοτήτων στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλλίας και της Βικτόρια αποτελούν, πιθανώς, τη μεγαλύτερη κινητοποίηση έκτακτης ανάγκης στα αυστραλιανά χρονικά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, κάλεσε χθες τους συμπατριώτες του να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενώ αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες των κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές είναι μια φυσική καταστροφή την οποία κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει. Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, που αγωνίζονται να εγκαταλείψουν τις πυρόπληκτες περιοχές, ο Αυστραλός πρωθυπουργός τόνισε: «Γνωρίζω ότι έχετε παιδιά στα αυτοκίνητα και υπάρχει μεγάλο στρες, ότι έχετε καθηλωθεί στο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε όλους τους εθελοντές που βρίσκονται εκεί για να αποκαταστήσουν όσο μπορούν την τάξη είναι να είστε υπομονετικοί».

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα όρια της υπομονής χιλιάδων Αυστραλών πολιτών έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι κάτοικοι της πόλης Κομπάργκο, στη Νέα Νότια Ουαλλία, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έγιναν στάχτη πολλά σπίτια, δεν άφησαν τον Μόρισον να μιλήσει, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του εκεί, καταγγέλλοντας την κυβερνητική ανταπόκριση στην κρίση, ενώ του φώναξαν πως έπρεπε να ντρέπεται που εγκατέλειψε τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλλίας κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που θα ισχύσει για ολόκληρη την εβδομάδα, ώστε τα συνεργεία να μπορούν να διατάζουν εκκενώσεις και να κλείνουν τμήματα του οδικού δικτύου.

Στη Νέα Ζηλανδία έφθασε ο καπνός από τις πυρκαγιές-1

Σε επί γης κόλαση έχoυν μετατραπεί ολόκληρες πολιτείες της Αυστραλίας, με δεκάδες δασικές πυρκαγιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες, απειλώντας ζωές και περιουσίες.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 18 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ενώ οι Αρχές της Βικτόρια εκφράζουν ανησυχία για την τύχη ακόμη 17 ατόμων που αγνοούνται στην πολιτεία. Επίσης, σε αρκετές πόλεις που είναι αποκλεισμένες από τις φλόγες, άρχισαν να εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις σε προμήθειες. Στην πόλη Μαλακούτα της Βικτόρια, περίπου 4.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά το φάσμα της πείνας και της λειψυδρίας, περιμένοντας να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει ήδη φθάσει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, δηλαδή σε απόσταση 2.000 χλμ., προκαλώντας θολούρα στην ατμόσφαιρα και έντονη οσμή καμένου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο ουρανός πάνω από το Νότιο Νησί έλαβε ένα βαθύ κίτρινο χρώμα, ενώ ακόμα και στο Βόρειο Νησί ο ουρανός δείχνει απόκοσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή