ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟ OPYXEIO ΧΡΥΣΟΥ – 40 νεκροί στην Κολομβία από κατολισθήσεις

ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν από κατολίσθηση σε εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού στην επαρχία Κάλντας της Δυτικής Κολομβίας, περίπου 300 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπογκοτά. O αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, ενώ μέχρι στιγμής τρεις τραυματίες ανασύρθηκαν κάτω από βράχια. Σύμφωνα με τις Αρχές τουλάχιστον 200 χρυσοθήρες μπήκαν στο εγκαταλειμμένο ορυχείο, το οποίο είχε επισήμως σφραγισθεί εξαιτίας της μεγάλης επικινδυνότητάς του. «Ξαφνικά νιώσαμε ότι ο λόφος ερχόταν κατά πάνω μας και δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε την παραμικρή κίνηση», ανέφερε ένας από τους χρυσοθήρες στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Τα πόδια μου είχαν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα βράχια αλλά κατάφερα να απελευθερωθώ μόνος μου. Πολλοί από τους φίλους μου έμειναν θαμμένοι», προσέθεσε ο Χαϊρο Μπεντόγια. Και άλλοι διασωθέντες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 60 άτομα βρίσκονται μέσα στο ορυχείο χρυσού. Μετά το τραγικό περιστατικό προσέτρεξαν στο σημείο άνδρες της Πολιτικής Αμυνας και σωστικά συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο φως» στην κυβέρνηση

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Μία σημαντική δικαστική ετυμηγορία απέσπασε η γερμανική κυβέρνηση, καθώς το συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη ότι έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και τον ρόλο της χώρας στο NATO, χωρίς να συμβουλεύεται το Κοινοβούλιο. Το σώμα απέρριψε την προσφυγή τού πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν παρανόμησε, όταν παρέκαμψε το 1999 το Μπούντεσταγκ και υποστήριξε τη συμφωνία του NATO, η οποία επέτρεψε στη Συμμαχία την εμπλοκή σε τρίτες χώρες. O καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ χαιρέτισε την απόφαση, η οποία σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα, όταν λίγο έλειψε να ανατραπεί η κυβέρνησή του, λόγω της κινητοποίησης 3.900 Γερμανών στρατιωτών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

ΓΙΑ ΠΡΩΗΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Αρση ασυλίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την κοινοβουλευτική ασυλία της πρώην επιτρόπου της Σερβίας για τους πρόσφυγες και συμμάχου του τέως προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μπρατισλάβα Μορίνα, ήρε χθες η σερβική Βουλή, προκειμένου να παραπεμφθεί για κατάχρηση χρημάτων. H Μορίνα, η οποία είναι μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό, ενώ διαχειριζόταν τα κρατικά ανθρωπιστικά κονδύλια και την ξένη βοήθεια ως αρμόδια επίτροπος. H βουλευτής, η οποία εξελέγη με το κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει θύμα «πολιτικής σκευωρίας».

ΣΤΗΤΟΥΡΚΙΑ

Νέος αστικός κώδικας

ΑΓΚΥΡΑ. Αναθεώρηση του αστικού κώδικα ενέκρινε χθες το τουρκικό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας επισήμως ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, εβδομήντα ολόκληρα χρόνια αφότου θεσμοθετήθηκε ο κώδικας. O νέος κώδικας, ο οποίος προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών σε αρκετά πεδία, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2002. «Συμβολίζει μία ιστορική καμπή», σχολίασε η σημαντικότερη φεμινιστική οργάνωση της χώρας και συμπλήρωσε: «H χώρα μας βρίσκεται εγγύτερα στην επίτευξη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων». Στον υφιστάμενο κώδικα ο άνδρας προσδιορίζεται ως αρχηγός της οικογένειας, ενώ οι γυναίκες δεν έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά.

ΓΙΑ TO ΡΑΠΙΣΜΑ ΣΤΟΚΑΡΟΛΟ

Ζήτησε συγγνώμη

ΡΙΓΑ. Σημείωμα, με το οποίο ζητάει συγγνώμη από τον πρίγκιπα Κάρολο, απέστειλε η 16χρονη Αλίνα Λεμπέντεβα, η οποία είχε χτυπήσει στο πρόσωπο τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου με ένα κόκκινο γαρίφαλο στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λετονίας. H Λεμπέντεβα ισχυρίσθηκε ότι προέβη στην ενέργεια με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι Αρχές της χώρας εξάντλησαν όλη τους την αυστηρότητα, αφού συνέλαβαν πάραυτα τη 16χρονη και της απήγγειλαν την κατηγορία της απειλής εις βάρος της ζωής ξένου πολιτικού, που επισείει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ KAI TO ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

Κατηγορούνται για επιθέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου παρουσιάσθηκαν χθες δύο άνδρες, ηλικίας 22 και 32 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, που αποδόθηκαν σε διαφωνούντες του IRA. O Ρόμπερτ Χιλμ και ο Νόελ Μαγκουάιρ είναι οι πρώτοι από μία ομάδα οκτώ ατόμων, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με μία σειρά επιθέσεων στη Βρετανία. Από τον περσινό Ιούνιο τουλάχιστον έξι εκρήξεις στο Λονδίνο έχουν αποδοθεί σε αποσχισθείσες οργανώσεις από τον IRA, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης εναντίον των γραφείων της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MI6. H αστυνομία πιστεύει ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται ο Πραγματικός IRA, μία οργάνωση, που αποσχίσθηκε από τον IRA εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την εκεχειρία του 1997, η οποία οδήγησε σταδιακά στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

KATA TOY ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Παγκόσμια εκστρατεία

ΛΩΖΑΝΝΗ. Παγκόσμια εκστρατεία κατά του καπνίσματος εγκαινιάσθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την υποστήριξη κορυφαίων αθλητών και μεγάλων αθλητικών φορέων, όπως η ΔΟΕ και η FIFA. Πρωταρχικός στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν οι νέοι άνθρωποι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το κάπνισμα. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες, που έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα. Επιδίωξη του οργανισμού είναι η πλήρης κατάργηση των διαφημίσεων, που αφορούν τα προϊόντα των βιομηχανιών καπνού, καθώς και η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή