Αρνούνται να ανακρίνουν μετανάστες

Αρνούνται να ανακρίνουν μετανάστες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες διχάζονται ανάμεσα στη θέλησή τους να βοηθήσουν στις έρευνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υπακούοντας στην έκκληση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης να ανακρίνουν χιλιάδες άτομα, τα οποία κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, και στην ανησυχία τους ότι το σχέδιο αυτό στοχεύει στο «φυλετικό φακέλωμα» των τελευταίων.

Στο Πόρτλαντ, ο διοικητής της αστυνομίας αρνήθηκε να μετάσχει στο σχέδιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στους νόμους της Πολιτείας, οι οποίοι απαγορεύουν στους τοπικούς αστυνομικούς να ανακρίνουν μετανάστες, όταν δεν είναι ύποπτοι για εγκληματική ενέργεια.

Αρκετοί ακόμα διοικητές εξέφρασαν τον ενδοιασμό τους, λέγοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο καταστρατηγούνται οι ατομικές ελευθερίες και ότι υπονομεύονται όσα οι ίδιοι είχαν καταφέρει στις τοπικές τους κοινωνίες. «Υπερασπιζόμαστε τα θεμελιώδη ατομικά διακαιώματα, όπως αυτά ορίζονται στο Σύνταγμα και στους νόμους της Πολιτείας μας», δήλωσε ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος του Ντιτρόιτ, Τσαρλς Ουίλσον.

Ρατσιστικές πρακτικές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI δημοσιοποίησαν τα ονόματα 83 ατόμων, τα οποία θα έπρεπε να προσαχθούν για ανάκριση στο Ντιτρόιτ, όμως ο διοικητής Ουίλσον δεν θα επέτρεπε ποτέ οι αξιωματικοί του «να βγουν στους δρόμους και να φερθούν στους ανθρώπους σαν να είναι εγκληματίες ή ακόμα να διεξάγουν έρευνες για να βρουν τα άτομα, που προσδιόρισε το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 5.000 ανδρών κυρίως μεσανατολικής καταγωγής, οι οποίοι θα πρέπει να ανακριθούν. Ορισμένοι αστυνομικοί διοικητές είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια. Ωστόσο το σχέδιο οδηγεί κατά κάποιο τρόπο σε αντιστροφή ρόλων, με τους αστυνομικούς να γίνονται θεματοφύλακες των ατομικών ελευθεριών, αντί να κατηγορούνται ότι τις παραβιάζουν. Παράλληλα, άλλαζει το είδος της σχέσης ανάμεσα στα τοπικά αστυνομικά τμήματα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μέχρι πρότινος οι αστυνομικοί δέχονταν δριμύτατη κριτική για τις βίαιες και ρατσιστικές πρακτικές, που υιοθετούσαν. Τώρα, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αρκετοί αστυνομικοί διοικητές υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αυτό που καταφεύγει σε ρατσιστικές πρακτικές.

Στην πόλη Τούκσον της Αριζόνα, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Τζον Λίβιτ, δήλωσε ότι το τμήμα ακολουθεί αυστηρή πολιτική εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας «φυλετικού φακελώματος» και ότι θα υπακούσει σε κάθε έκκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι του σημείου όμως που δεν θα παραβιάζεται η πολιτική αυτή. Οι αστυνομικοί διοικητές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι διακυβεύονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν στις γειτονιές για να αναπτυχθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς την αστυνομία, ούτως ώστε οι πολίτες να καταφεύγουν εκεί και να παρέχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για την πρόληψη εγκλημάτων.

«Η αστυνομία θέλει να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς κάνει», δήλωσε ο Τσακ Ουέξλερ, διευθυντής του ιδιωτικού Ινστιτούτου Αστυνομικών Ερευνών. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος υποστήριξε ο Ουέξλερ. Σε πολλές περιπτώσεις το τοπικό τμήμα του FBI δεν είχε συνεννοηθεί με το διοικητή της τοπικής αστυνομίας και έτσι εκείνος δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποια ονόματα βρέθηκαν στη λίστα των ατόμων προς ανάκριση. Το μόνο που ανέφερε το FBI στους διοικητές είναι ότι τα άτομα αυτά ταξίδεψαν τα τελευταία δύο χρόνια νόμιμα από τις ΗΠΑ προς χώρες ύποπτες για υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

Στο Πόρτλαντ ο διοικητής Αντριου Κέρκλαντ αρνήθηκε να διεξάγει ανακρίσεις μεταναστών γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους νόμους της Πολιτείας του Ορεγκον.

Αλλοι είναι πρόθυμοι

Υπήρξαν βέβαια και αστυνομικοί διοικητές που δεν αντέδρασαν στο «φυλετικό φακέλωμα», που επιδιώκει η αμερικανική κυβέρνηση. O διοικητής του αστυνομικού τμήματος της επαρχίας Αρλιγκτον για παράδειγμα, δήλωσε ότι αν και δεν έχει λάβει ενημέρωση από τους προϊστάμενούς του, θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί αν χρειαζόταν.

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ενημερώσει τα αστυνομικά τμήματα αν θα χρειαστεί να κάνουν ανακρίσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι εξαρτάται από την τοπική υπηρεσία του υπουργείου να αποφασίσει ποιος θα διεξάγει ανακρίσεις. Αν ο αριθμός των ατόμων είναι μικρός, τότε τις ανακρίσεις θα αναλάβουν πράκτορες του FBI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή