Ενα… βιολογικό όπλο κατά των ρυτίδων

Ενα… βιολογικό όπλο κατά των ρυτίδων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπρος στα κάλλη πόνος ψιχάλη» είναι η κρητική παραφθορά του γνωστού λαϊκού ρητού και ειδικά οι γυναίκες βιώνουν με έκδηλη οδύνη την αλήθεια του. Από μικρές γαλουχούνται με πρότυπα που άλλοτε επικεντρώνονται στη μέση – δαχτυλίδι ή στο πλούσιο μπούστο και άλλοτε στις χυτές γάμπες και το αλαβάστρινο πρόσωπο. Στριμώχνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους σε στενά, ψηλοτάκουνα παπούτσια, υφίστανται τα μαρτύρια του Προκρούστη στα ινστιτούτα αισθητικής και πιστεύουν ακράδαντα ότι η καταβολή ενός μισθού για την αγορά αντιρυτιδικών παρασκευασμάτων διασφαλίζει την επιβράδυνση του χρόνου. Επειδή όμως η θεωρία της σχετικότητας δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον. Φέρνει μαζί του τις ενέσεις Botox που βασίζονται στη βουτιλική τοξίνη, ένα τοξικό βακτήριο που, σε μια λιγότερο «ελκυστική» μορφή, δημιουργείται σε… αρχαίες κονσέρβες τροφίμων.

Μπορεί οι Ελληνίδες να είναι από τις πρωτοπόρες στην ευρεία χρήση της τοξίνης για την εξαφάνιση των ρυτίδων, αλλά η μόδα έχει επεκταθεί μέχρι την Κορέα. Εσχάτως οι ευκατάστατες -ένεκα αστρονομικής τιμής του Botox- Νοτιοκορεάτισσες σπαταλούν έως και τα τρία τέταρτα ενός μέσου μισθού για να κυκλοφορούν ως μούμιες στους δρόμους της πόλης, αφού με τη χρήση των ενέσεων προκαλείται παράλυση των νεύρων του προσώπου. Σύμφωνα με τον μοναδικό εισαγωγέα του σκευάσματος στην Κορέα, οι φετινές πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 9,42 εκατ. δολάρια, δηλαδή θα τριπλασιασθούν σε σχέση με το 1999, μία χρονιά κατά την οποία ολόκληρη η Ασία προσπαθούσε να συνέλθει από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1997-98.

Η γελοία πτυχή της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για λύση προσωρινή, καθώς η επίδραση των ενέσεων διαρκεί το πολύ επτά μήνες: μετά την πάροδό τους οι μύες ατροφούν, οι ρυτίδες επιστρέφουν και η «θεραπεία» πρέπει να επαναληφθεί. Μιλάμε δηλαδή για μια προσωρινή εκδοχή εκείνου του ανεκδιήγητου «λίφτινγκ», που διαφημιζόταν πριν από λίγα χρόνια στην ελληνική τηλεόραση, με μία γυναίκα να κολλάει ένα τσιρότο από το ένα αυτί στο άλλο, λίγο προτού βγει για βράδυ… Εξίσου αστείο είναι ότι με το Botox σβήνονται εν μια νυκτί όλες οι ρυτίδες που οφείλονται στις μυϊκές συσπάσεις, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να χάνει οποιαδήποτε δυνατότητα έκφρασης, όπως π.χ. το ανασήκωμα των φρυδιών, που υποδηλοί έκπληξη, περιέργεια κ.λπ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνον αισθητικό, είναι κατά κύριο λόγο ιατρικό. Διότι η εν λόγω τοξίνη έχει καταγραφεί ως δυνάμει βιολογικό όπλο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει ο Μπιν Λάντεν και όχι φυσικά για να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τα σημάδια του γήρατος. Σύμφωνα με μελέτη για τη βιοτρομοκρατία, εξτρεμιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποήσουν το συγκεκριμένο βακτήριο για να δηλητηριάσουν μαζικά τους καταναλωτές. Τα συμπτώματα εισπνοής ή κατάποσης της βουτιλικής τοξίνης κυμαίνονται από ναυτία, ξηρότητα του στόματος, φωτοφοβία και έμετους μέχρι και παράλυση των αναπνευστικών μυών, που θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρος. Στις ΗΠΑ εξετάσθηκε, άλλωστε, το ενδεχόμενο να σχετίζεται η χορήγηση εμβολίων κατά του βάκιλου με τη μυστηριώδη νόσο του Περσικού Κόλπου. Οι Αμερικανοί στρατιώτες εμβολιάσθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τον Κόλπο για τρία βακτήρια, τον άνθρακα, τη βουτιλική τοξίνη και τον τέτανο. Ειδικοί επιστήμονες που ερευνούν το ανοσοποιητικό σύστημα διατύπωσαν τη θεωρία ότι οι πάσχοντες από την ασθένεια του Κόλπου, καθώς και αρκετές γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, παρουσίασαν κοινά συμπτώματα. Τελικά η υπόθεση διαψεύσθηκε, αλλά από μόνος του ο συσχετισμός των δύο νόσων αποκαλύπτει το μέγεθος της ανευθυνότητας όσων γυναικών αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους για να γευθούν, και μάλιστα προσωρινά, την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας.

Την ίδια τοξίνη, που θα μπορούσε να αποτελέσει θανατηφόρο όπλο στα χέρια των τρομοκρατών, χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο την αντιμετωπίζουν ως όπλο κατά του χρόνου. Τελικά, η μεγαλύτερη απειλή για τον πληθυσμό και δη τον γυναικείο είναι η βλακεία και οι ρυτίδες στον εγκέφαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή