H CIA πιέζει τρίτες χώρες για συλλήψεις

H CIA πιέζει τρίτες χώρες για συλλήψεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση της CIA, οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές Αρχές πενήντα κρατών έχουν ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις περίπου 360 υπόπτων, οι οποίοι βρίσκονται υπό περιορισμόν και οι οποίοι φέρονται να συνδέονται είτε με την Αλ Κάιντα είτε με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», οι συλλήψεις υπόπτων, εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, αποτελούν σημαντική παράμετρο του λεγόμενου «αόρατου πολέμου κατά της τρομοκρατίας», στον οποίο ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί ο πρόεδρος Μπους. H CIA εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, έχοντας αποκτήσει δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία που αυτές περισυλλέγουν, ενώ παράλληλα πράκτορές της συμμετέχουν ενεργά σε έρευνες στο εξωτερικό, υποχρεώνοντας πολλές φορές τις τοπικές Αρχές να προβούν σε συλλήψεις.

Από τους 360 υπόπτους που βρίσκονται υπό περιορισμόν εκτός των ΗΠΑ, 100 εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, άλλοι τόσοι στη Μέση Ανατολή, 30 στη Λατινική Αμερική, και 20 στην Αφρική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συλλήψεις αυτές μπορεί να έθεσαν εκτός δράσης κάποιους συνδέσμους της Αλ Κάιντα, αλλά παραμένει άγνωστος ο αριθμός των προσχεδιασμένων τρομοκρατικών χτυπημάτων στο έδαφος των ΗΠΑ, που απετράπησαν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι τέσσερα προσχεδιασμένα χτυπήματα εις βάρος αμερικανικών στόχων, με κυριότερο αυτόν της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι, έχουν αποτραπεί.

Η CIA, πάντως, συνεχίζει να επεξεργάζεται πληροφορίες και συχνά πιέζει αφόρητα τις Αρχές τρίτων χωρών να προβούν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η CIA έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύλληψη δύο μελών της Αλ Κάιντα στο Μπαχρέιν, τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Σαουδική Αραβία για ανάκριση, από την οποία και προέκυψε το τηλέφωνο ενός ανώτατου στελέχους της ίδιας οργάνωσης στη χώρα. Πρόκειται για τον «Αμπου Αχμέτ», ο οποίος γνωρίζει πολλά για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού Κόουλ τον Οκτώβριο του 2000, ενώ λέγεται πως γνώριζε και αρκετούς εκ των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου. «Δεν έχουμε τρόπο να ξεφύγουμε από την πίεση των ανθρώπων της CIA», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ρατσιστικές πρακτικές

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή