ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Κόρμπιν στους Εργατικούς

corbyn-thumb-large

Με έξι μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενους ξεκίνησε σήμερα επίσημα η πρώτη μέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων στον αγώνα διαδοχής για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος.

Μετά την αποτυχία των Εργατικών στις πρόσφατες εκλογές, που ανέδειξαν τον Boris Johnson στον μεγάλο θριαμβευτή, ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε να παραιτηθεί, έπειτα από μια περίοδο «περίσκεψης» στο κόμμα του.

Ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος που διατήρησε την έδρα του στη Σκοτία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ίαν Μάρεϊ, αλλά και η σκιώδης υπουργός Αθλητισμού Ροζένα Αλίν Καν, ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν την υποψηφιότητά τους για την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο αγώνας ξεκινά με την δηλωμένη συμμετοχή των έξι επίδοξων διαδόχων, της σκιώδους υπουργού Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λογκ Μπέιλι, του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών Έμιλι Θόρνμπερι, του σκιώδους υπουργού Οικονομικών Κλάιβ Λιούις, και των βουλευτών Λίζα Νάντι και Τζες Φίλιπς. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα λήξει το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου.

Οι 203 βουλευτές και 10 ευρωβουλευτές του κόμματος θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν δηλώσει επίσημα το πρόσωπο που στηρίζουν για την ηγεσία, ενώ οι υποψήφιοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 22 βουλευτές για να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση του αγώνα.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει εξάλλου να έχουν συγκεκριμένο ποσοστό υποστήριξης από τις προσκείμενες στο κόμμα εργατικές ενώσεις και από τις τοπικές οργανώσεις. Η εκλογή των επικρατέστερων υποψηφίων θα γίνεται από τα μέλη του κόμματος για το διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μέσα από μία διαδικασία γύρων, στην οποία θα εξαλείφεται αυτός με το μικρότερο ποσοστό υποστήριξης, μέχρι κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Στις 4 Απριλίου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου επικεφαλής του κόμματος σε ειδικό συνέδριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ