Κύπρος: Ποινή 4 μηνών με αναστολή στη 19χρονη Βρετανίδα τουρίστρια

Κύπρος: Ποινή 4 μηνών με αναστολή στη 19χρονη Βρετανίδα τουρίστρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή για «δημόσια βλάβη» καταδίκασε κυπριακό δικαστήριο 19χρονη Βρετανίδα τουρίστρια, η οποία ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι έπεσε θύμα βιασμού από δώδεκα Ισραηλινούς. Η 19χρονη συνεχίζει να υποστηρίζει ότι βιάσθηκε και ότι δέχθηκε πιέσεις για να αναιρέσει την αρχική της κατάθεση. Οι συνήγοροί της ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Ανακοινώνοντας την ποινή, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι παρότι η κατηγορία της δημόσιας βλάβης είναι σοβαρή, επέλεξε να επιβάλει ποινή με αναστολή στην κατηγορούμενη, χάρη στη μεταμέλεια που επέδειξε, παραδεχόμενη το σφάλμα της για την ψευδή καταγγελία βιασμού.

Ο Βρετανός δικηγόρος Λιούις Πόρτερ, μέλος της υπερασπιστικής ομάδας της 19χρονης, ανακοίνωσε χθες ότι θα καταθέσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της καταδίκης της εντολέα του.

Η υπόθεση απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης σε Βρετανία και Κύπρο, μετά την αρχική καταγγελία του θύματος ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, προτού της ασκηθεί δίωξη για ψευδή καταμήνυση. Η καταδίκη της, όμως, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών από φεμινιστικές οργανώσεις.

Η 19χρονη κατήγγειλε ότι βιάσθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Αγίας Νάπας στις 17 Ιουλίου και ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει αναίρεση της αρχικής της κατάθεσης, δέκα ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια ανάκρισής της από την αστυνομία. Οι φερόμενοι ως δράστες Ισραηλινοί, ηλικίας 15 με 20 ετών, απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στο Ισραήλ υπό τις επευφημίες συμπατριωτών τους. Στην απόφασή του, το δικαστήριο του Παραλιμνίου ανέφερε πως η 19χρονη ομολόγησε ότι εφηύρε το περιστατικό γιατί ένιωθε ντροπή, αφού συνειδητοποίησε ότι κάποιοι από τους Ισραηλινούς την είχαν κινηματογραφήσει να κάνει έρωτα με τον επίσης Ισραηλινό φίλο της.

Διαδήλωση ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών πραγματοποιήθηκε έξω από το δικαστήριο στην Κύπρο, αλλά και στο Λονδίνο και στο Τελ Αβίβ, με συνθήματα κατά της κυπριακής δικαιοσύνης. Η Αννα Κλάιμαν, μέλος της ισραηλινής φεμινιστικής οργάνωσης LOTEM, χαρακτήρισε επονείδιστη την καταδίκη της 19χρονης. «Η απόφαση είναι ντροπιαστική. Η 19χρονη ήταν εξ αρχής ύποπτη στα μάτια της κυπριακής αστυνομίας. Είμαστε εξοργισμένες», είπε η Κλάιμαν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή