Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη προτείνουν Πούτιν – Ερντογάν

Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη προτείνουν Πούτιν – Ερντογάν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συγκυρία αυξανόμενων τριβών στις ρωσοτουρκικές σχέσεις λόγω των εξελίξεων σε Λιβύη και Συρία, οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασαν χθες στην Κωνσταντινούπολη τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου TurkStream, επιβεβαιώνοντας τη διάθεσή τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις. «Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να την παρεμποδίσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, παραπέμποντας στις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα. «Ιστορικών διαστάσεων έργο, που ενισχύει τη ρωσοτουρκική φιλία», χαρακτήρισε τον αγωγό ο Ερντογάν.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Ο TurkStream αποτελείται από δύο κλάδους, ένας εκ των οποίων ήδη τροφοδοτεί την Τουρκία, ενώ ο δεύτερος προβλέπεται να επεκταθεί στη Βουλγαρία και από εκεί στη Σερβία και την Ουγγαρία. Πριν από την τελετή, Πούτιν και Ερντογάν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, με βασικά θέματα συζήτησης τις παράλληλες κρίσεις στη Λιβύη και στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Οπως ανέφεραν τουρκικά Μέσα, ο Τούρκος πρόεδρος παρέδωσε στον Πούτιν ενημερωτικό φυλλάδιο για το πρόσφατο μνημόνιο Αγκυρας –  Τρίπολης, με τίτλο «Στρατηγικό βήμα στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση, με την οποία Ρωσία και Τουρκία καλούν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου. Προηγουμένως, η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη τον ίδιο τον Ερντογάν, έγραφε ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη, οι οποίοι θα στηρίξουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ χωρίς να λάβουν μέρος σε μάχες. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκε με τον Φαγέζ αλ Σαράζ και του διεμήνυσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με τον Ερντογάν για τις θαλάσσιες ζώνες καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή