Τα όπλα σίγησαν, αλλά οι απειλές συνεχίζονται

Τα όπλα σίγησαν, αλλά οι απειλές συνεχίζονται

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δίκτυο κατασκόπων που έδρασε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και της Δαμασκού και μετέφερε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τις κινήσεις του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, υποπτεύονται οι ιρακινές αρχές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Ο στρατηγός Σουλεϊμανί απέφευγε να χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του αεροσκάφος κατά τις μετακινήσεις του, διότι ανησυχούσε όλο και πιο πολύ για την ασφάλειά του, σύμφωνα με πηγή από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Στις 3 Ιανουαρίου, είχε επιβιβαστεί σε αεροσκάφος Airbus A320 της Cham Wings, που εκτελούσε πτήση από τη Δαμασκό προς τη Βαγδάτη, χωρίς να έχει καταγραφεί στη λίστα επιβατών. Λίγες ώρες αργότερα, καθώς έφευγε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με αυτοκινητοπομπή δύο οχημάτων, σκοτωνόταν από πυραύλους που εκτόξευσε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η δολοφονία του Σουλεϊμανί οδήγησε σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Παρότι η άμεση απειλή πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησε ύστερα από τη μάλλον συμβολική απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία Σουλεϊμανί και το συνακόλουθο διάγγελμα του προέδρου Τραμπ, η ένταση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι φραστικές απειλές ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων συνεχίζονται. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ότι η κυβέρνησή του «έλαβε ενθαρρυντικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη στέλνει μηνύματα» στις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στο Ιράκ, να μην πλήξουν αμερικανικούς στόχους.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου της Συμμαχίας στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, πρότεινε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να μετονομαστεί η Συμμαχία σε… ΝΑΤΟΜΕ (ΝΑΤΟ + Middle East) ώστε η ονομασία της να ανταποκρίνεται στον νέο της ρόλο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι υποχρεωμένα να συνδράμουν τις ΗΠΑ κάθε φορά που εμπλέκονται σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή.  Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ πρόταση των Δημοκρατικών, που θα δεσμεύει τον πρόεδρο Τραμπ να μην προχωρήσει σε πόλεμο με το Ιράν χωρίς ρητή απόφαση του Κογκρέσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή