Οι κρίσιμες ώρες που έκριναν τη στάση Τραμπ

Οι κρίσιμες ώρες που έκριναν τη στάση Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συναγερμός χτύπησε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 2 το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ συναντούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επείγον μήνυμα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφερε πως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα σημειωνόταν ιρανική επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων. Είχε προηγηθεί, την ίδια ημέρα, βροχή πληροφοριών για πιθανές απειλές, αλλά η απογευματινή προειδοποίηση ήταν τόσο συγκεκριμένη ώστε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν μετέβησαν στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας, όπου βρίσκεται η αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (Situation Room). Ο πρόεδρος Τραμπ πήγε να τους συναντήσει λίγο αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, οι πληροφορίες περί πιθανών ιρανικών επιθέσεων ήταν ακόμη αρκούντως ασαφείς, ώστε οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου να αποφασίσουν πώς θα έπρεπε να ακολουθηθεί το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οταν ο Λευκός Οίκος έλαβε το επείγον μήνυμα από τις μυστικές υπηρεσίες, ο Πενς και ο Ο’ Μπράιεν άρχισαν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιζόταν η απειλή, αξιολογώντας τις πληροφορίες για τους στόχους που ήταν περισσότερο πιθανό να χτυπούσαν οι Ιρανοί.

Ο πρόεδρος Τραμπ πήγε να τους συναντήσει μετά τη λήξη της σύντομης συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μητσοτάκη. Στην αίθουσα βρίσκονταν ορισμένοι πολύ έμπειροι αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας, μαζί με τον αντιπρόεδρο Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μέσω τηλεδιάσκεψης, τούς ενημέρωσε η Τζίνα Χάσπελ, διευθύντρια της CIA, η οποία παρακολουθούσε την εξέλιξη της κρίσης από το αρχηγείο της υπηρεσίας. Τις ημέρες πριν από τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, η Χάσπελ είχε ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως ο στρατηγός συνιστούσε μεγαλύτερη απειλή από ό,τι τα αντίποινα του Ιράν για τον θάνατό του.

Γύρω στις 5.30 ώρα Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο εντόπισε τον πρώτο από τους 16, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ιρανικούς πυραύλους που τελικά έπληξαν τη βάση Αλ Ασαντ στο Ιράκ, όπου βρίσκονται περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, και την αεροπορική βάση Τατζί, προκαλώντας ελάχιστες ζημιές. Οπως εξελίχθηκε η κατάσταση, τα ιρανικά πυραυλικά χτυπήματα ενδεχομένως να αποδειχθούν το αναίμακτο κλείσιμο του πιο πρόσφατου κεφαλαίου στην τεσσαρακονταετή αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή