ΚΟΣΜΟΣ

Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας και ο Μέρντοχ

gkat_11_1001_page_1_image_0003

Στα φλεγόμενα δάση, νοτίως του Σίδνεϊ, εθελοντές πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, χρησιμοποιώντας  μπουλντόζες. Ενας από αυτούς φωνάζει: «Μη βγάζεις φωτογραφίες των ξεριζωμένων δένδρων. Θα τις πάρουν οι “πράσινοι” και όλα θα τελειώσουν».

Ασφαλώς η άποψη ότι οι «πράσινοι» ή οι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται στα μέτρα αποτροπής της επέκτασης των πυρκαγιών είναι εντελώς  αβάσιμη, αλλά απηχεί τη θέση που προωθείται επί μήνες από τα συντηρητικά ΜΜΕ, και ιδιαίτερα από τα Μέσα ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η ναυαρχίδα του εκδοτικού του ομίλου, η εφημερίδα The Australian, έχει επανειλημμένως δημοσιεύσει ότι οι φετινές πυρκαγιές δεν είναι χειρότερες από αυτές του παρελθόντος, κάτι αναληθές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν πως εντός του 2019 αποτεφρώθηκαν στη Νέα Νότια Ουαλλία μεγαλύτερες εκτάσεις από αυτές που κάηκαν συνδυαστικά τα τελευταία 15 χρόνια.

Την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ της Αυστραλίας, ο News Corp του Μέρντοχ, συνέβαλε στη διάδοση και άλλων παραπλανητικών πληροφοριών. Ανεξάρτητη μελέτη διαπίστωσε ότι πλήθος bots και trolls του Διαδικτύου προβάλλουν υπέρμετρα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εμπρησμοί στη βιβλική καταστροφή. Πρόκειται για μια απόπειρα, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του Μέρντοχ, να επαναλάβει αυτό που έκανε σε Βρετανία και ΗΠΑ: να μεταθέσει τις ευθύνες στην Αριστερά, προστατεύοντας τους συντηρητικούς ηγέτες και αποσπώντας την προσοχή των αναγνωστών από την κλιματική αλλαγή. Φυσικά, ο όμιλος News Corp απεκδύθηκε τις ευθύνες του.

Ωστόσο, για πολλούς από τους επικριτές του Μέρντοχ, το παιχνίδι που παίζει ο μεγιστάνας των μίντια έχει γίνει επικίνδυνο, καθώς συνδέουν τον εκδοτικό όμιλο με τη διάδοση των παραπλανητικών πληροφοριών και την πλημμελή κυβερνητική αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι ο όμιλος Μέρντοχ και ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ευθύνονται, ως ομάδα, για την ανικανότητα προστασίας μιας χώρας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες είναι περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή από οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο κράτος.

Οι αρθρογράφοι και τα στελέχη της News Corp είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μόρισον, ιδιαίτερα μετά την κατακραυγή που προκάλεσε κάνοντας χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Χαβάη τη στιγμή που η χώρα του βρισκόταν στο έλεος των πυρκαγιών. Είναι ενδεικτικό ότι μια απλή αναζήτηση του όρου «κλιματική αλλαγή» στα ΜΜΕ του Μέρντοχ θα αποκαλύψει μόνο καταδικαστικά άρθρα εναντίον των διαδηλωτών που απαιτούν άμεση δράση κατά του φαινομένου και  άρθρα γνώμης που καταδικάζουν τις «ριζικές πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής» ή προτείνουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση φωτιάς.