Συμφωνούν για Ευρωσύνταγμα, Γαλλία-Γερμανία

Συμφωνούν για Ευρωσύνταγμα, Γαλλία-Γερμανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NANT. Στην πρώτη κοινή διακήρυξη υπέρ της υιοθέτησης ευρωπαϊκού Συντάγματος προέβησαν χθες η Γαλλία και η Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο βήμα στην ιστορική διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Παρ’ όλ’ αυτά, οι ηγέτες των δύο χωρών, που συναντήθηκαν χθες στη γαλλική πόλη Ναντ, περιέγραψαν τη συμφωνία τους με γενικόλογες διατυπώσεις, αφήνοντας έτσι την εντύπωση ότι οι βαθιές διαφορές στα μελλοντικά τους οράματα παραμένουν.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη πανομοιότυπες απόψεις αναφορικά με ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα την ανάγκη να συμπεριληφθεί η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ευρωπαϊκό σύνταγμα», αναφέρεται στην κοινή διακύρηξη του Γερμανού καγκελαρίου Σρέντερ και του Γάλλου προέδρου Σιράκ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της συνόδου κορυφής του Λάκεν, που θα διεξαχθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου. H σύνοδος θα έχει στόχο μεταξύ άλλων τη σύσταση φόρουμ που θα εισηγηθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν όψει της διεύρυνσης το 2004.

Ωστόσο, Γάλλοι σχολιαστές επεσήμαναν ότι οι δηλώσεις περί συμφωνίας δεν κρύβουν το γεγονός ότι οι απόψεις των δύο πλευρών του γαλλογερμανικού άξονα παραμένουν διαφορετικές. «Οι Γερμανοί πιστεύουν με πάθος στην ομοσπονδιακή Ευρώπη, που θα οικοδομηθεί υπό τα πρότυπα της γερμανικής ομοσπονδίας, ένα όραμα που οι Γάλλοι δεν συμμερίζονται ούτε στο ελάχιστο», επεσήμανε χθες η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό». «Πέρα από τον κεντρικό στόχο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, η Γαλλία και η Γερμανία υιοθετούν απόψεις που δύσκολα συμβιβάζονται». Τον περασμένο μήνα, ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ είχε δηλώσει ότι επιθυμεί την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της μετατροπής του συμβουλίου των υπουργών σε ένα είδος Ανω Βουλής, υπό τα πρότυπα της γερμανικής Μπούντεσρατ.

Η γαλλογερμανική διαμάχη αναφορικά με τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης αντικατοπτρίζεται και στις διαφωνίες για το ποιος θα τεθεί επικεφαλής του φόρουμ που θα επεξεργαστεί τα τρία, το πολύ τέσσερα σενάρια περί ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης. Οπως δήλωσε στη χθεσινή γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Ζακ Σιράκ στηρίζει τη δική του υποφιότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά δεν δέχθηκε χθες να δεσμευθεί, προτιμώντας να παραπέμψει το ζήτημα στη διάσκεψη του Λάκεν. Τα ονόματα που επίσης ακούγονται είναι αυτά του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο. Το φόρουμ για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζεται με πολύ ευρύτερες βάσεις απ’ ό,τι οι προηγούμενες διακυβερνητικές διασκέψεις, που προετοίμαζαν τις κατά καιρούς μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα είναι αν η βρετανική οικονομία έχει συγκλίνει επαρκώς με την ευρωπαϊκή, αν η ένταξη θα διασφαλίσει την ευελιξία της βρετανικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει τις αλλαγές, αν η ένταξη θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τις επενδύσεις στη χώρα, αν θα επηρεάσει το Σίτι του Λονδίνου και αν θα προωθήσει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 1997, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν είχε εκτιμήσει ότι οι όροι αυτοί δεν εκπληρώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή