Ο Τραμπ προειδοποιεί την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε «σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών»

Ο Τραμπ προειδοποιεί την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε «σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Σάββατο την Τεχεράνη κατά «μιας νέας σφαγής ειρηνικών διαδηλωτών», αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει στο Ιράν τον Νοέμβριο, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το βράδυ φοιτητές στη μνήμη των θυμάτων του ουκρανικού Boeing, το οποίο ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος.

Η αστυνομία του Ιράν διέλυσε το πλήθος των φοιτητών που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για να τιμήσει τη μνήμη των 176 επιβαινόντων –κυρίως Ιρανών και Καναδών– στο ουκρανικό αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί.

Η Τεχεράνη παραδέχθηκε χθες Σάββατο το πρωί ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing.

Η συγκέντρωση των φοιτητών μετατράπηκε σε οργισμένη διαδήλωση, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το πλήθος κατήγγειλε «τους ψεύτες» και ζήτησε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά και όσοι, σύμφωνα με αυτό, προσπάθησαν να συγκαλύψουν την αλήθεια.

«Ο κόσμος παρακολουθεί»

Ο Τραμπ ανήρτησε στο Twitter, στα αγγλικά και τα φαρσί, ότι «είμαι στο πλευρό» του ιρανικού λαού. «Παρακολουθούμε στενά τις διαδηλώσεις σας και η γενναιότητάς σας μας εμπνέει», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μία σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών, ούτε διακοπή του Ίντερνετ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Νοέμβριο στο Ιράν, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

 

«Ο κόσμος παρακολουθεί», τόνισε.

Στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου, που ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Εξάλλου η πρόσβαση στο Ίντερνετ είχε διακοπεί επανειλημμένα, κυρίως μετά τις εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων, ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις.

Παράλληλα χθες Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν διέπραξε «ένα φρικτό λάθος» καταρρίπτοντας το Boeing 737.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ το Ιράν να εγκαταλείψει τις απερίσκεπτες φιλοδοξίες του και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν κανονική χώρα», πρόσθεσε.

Ένταση με τη Βρετανία

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καταγγέλλοντας «μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η ιρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι τώρα», εκτίμησε ο Ράαμπ. «Μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς ένα καθεστώς παρία, με όλη την πολιτική και οικονομική απομόνωση που αυτό συνεπάγεται, ή να κάνει βήματα για να αποκλιμακώσει την ένταση και να δεσμευθεί σε μία διπλωματική οδό προς τα εμπρός», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρεσβευτής Ρομπ Μακέιρ συνελήφθη επειδή «υποκίνησε» τους διαδηλωτές στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να ζητήσει συγγνώμη για τη σύλληψη αυτή.

«Παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιένης, την οποία το καθεστώς έχει καταπατήσει με κατάφωρο τρόπο επανειλημμένα. Ζητάμε από το καθεστώς να ζητήσει επισήμως συγγνώμη στη Βρετανία για την παραβίαση των δικαιωμάτων της και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των διπλωματών», έγραψε στο Twitter Μόργκαν Όρταγκους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή