Βιντάλ: Μπορούσαν να «αγοράσουν» την ειρήνη οι ΗΠΑ

Βιντάλ: Μπορούσαν να «αγοράσουν» την ειρήνη οι ΗΠΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ, γνωστός για τον τρόπο που κρίνει τα γεγονότα, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στο πρακτορείο «Ρόιτερς» κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διεξάγει έναν «αέναο πόλεμο για μια αέναη ειρήνη», τονίζοντας ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ γεννά μόνο το μίσος.

Σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι τα αμερικανικά συμφέροντα θα εξυπηρετούνταν πιο αποτελεσματικά, αν οι ΗΠΑ επιδίωκαν να αγοράσουν την ειρήνη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, παρά στέλνοντας στο Αφγανιστάν βομβαρδιστικά για να τον σκοτώσουν.

«Αν είσαι πραγματικά σπουδαίο έθνος, τον εξαγοράζεις. Ετσι έκανε κάθε αυτοκρατορία από τον Ιούλιο Καίσαρα και μετά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο Τζορτζ Μπους είχε απώτερα κίνητρα όταν έκανε λόγο για έναν μακρύ πόλεμο.

Ο Γκορ Βιντάλ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους δριμύτατους επικριτές της αμερικανικής πολιτικής δήλωσε ότι ο Λάντεν επέλεξε την καταλληλότερη στιγμή για να επιτεθεί εναντίον των ΗΠΑ, όταν ο κόσμος εισέρχεται σε επόχη παρακμής και η Δύση παλεύει να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Κατά τον Βιντάλ οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν αναμενόμενες. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «The End of Liberty Towards a New Totalitarianism», καταγράφει σειρά επιθέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον διαφόρων χωρών μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η δικαιολογιά για τις επιθέσεις ήταν ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν τον κομμουνισμό. Αν επιτίθεσαι εναντίον λαών για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα κάποιος από αυτούς θα στο ανταποδώσει».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός συγγραφέας δηλώνει κατηγορηματικά πως ο πόλεμος δεν ήταν η σωστή απάντηση απέναντι στις επιθέσεις του Μπιν Λάντεν. Τόνισε ότι ο Λάντεν είναι απλώς ο αρχηγός μιας συμμορίας και δεν αντιπροσωπεύει ένα έθνος, γι’ αυτό και θα ήταν προτιμότερο να αναλάβει την καταδίωξή του η Ιντερπόλ.

Τα βέλη του Βιντάλ δεν απέφυγε ούτε ο Τζορτζ Μπους. «O Μπους απολαμβάνει 15 λεπτά δόξας», δήλωσε και χαρακτήρισε ως «πράξη αυτοκτονίας» την αντίδραση στην επίθεση του Λάντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή