Από την επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης έως την κατάπαυση πυρός

Από την επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης έως την κατάπαυση πυρός

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ήρθε αρκετούς μήνες αφότου οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που ελέγχουν το ανατολικό κομμάτι της χώρας, ξεκίνησαν την επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης. Αυτό είναι το χρονολόγιο των εξελίξεων:

4 Απριλίου 2019: Ο Χαφτάρ διατάσσει τους άνδρες του να προελάσουν προς την Τρίπολη, την έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης (από το 2016). Ο ίδιος ο στρατηγός διατείνεται πως η κυβέρνηση αυτή υποστηρίζεται από «τρομοκρατικές» οργανώσεις και προωθεί μια παράλληλη διοίκηση με έδρα την πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ελέγχουν ήδη τις βασικές πετρελαιοπηγές της χώρας στα νότια. Οι δυνάμεις του καταλαμβάνουν προσωρινά το κατεστραμμένο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, αλλά στις 5 Απριλίου απωθούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

7 Απριλίου 2019: Η αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων βαφτίζεται «Ηφαίστειο οργής». Την επόμενη μέρα, αεροσκάφος του Χαφτάρ πραγματοποιεί επιδρομή εναντίον του μοναδικού εν λειτουργία αεροδρομίου της Τρίπολης, Μιτίγκα.

19 Απριλίου 2019: Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του Χαφτάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διασφάλιση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Λιβύης.

26 Ιουνίου 2019: Οι κυβερνητικές δυνάμεις καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στον Χαφτάρ, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Γκαριάν, τη σημαντικότερη βάση ανεφοδιασμού του στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

2 Ιουλίου 2019: Αεροπορικές επιδρομές πλήττουν κέντρο κράτησης μεταναστών σε προάστιο της Τρίπολης. Πενήντα τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 130 τραυματίζονται. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις δυνάμεις του Χαφτάρ, που διαψεύδουν ότι ευθύνονται για την επίθεση.

5 Νοεμβρίου 2019: Οι New York Times γράφουν ότι η Ρωσία έχει στείλει 200 μισθοφόρους στη Λιβύη για την υποστήριξη του Χαφτάρ. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει αποστείλει μαχητές της στη χώρα. Δέκα ημέρες αργότερα οι ΗΠΑ καλούν τον Χαφτάρ να τερματίσει την επίθεσή του.

10 Δεκεμβρίου 2019: Εκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί αρκετές χώρες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του 2011 προμηθεύοντας όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές της σύρραξης. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται η Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και οι Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που βρίσκονται στο πλευρό του Χαφτάρ.

12 Δεκεμβρίου 2019: Ο Χαφτάρ ανακοινώνει νέα αποφασιστική μάχη και προέλαση στην καρδιά της Τρίπολης.

19 Δεκεμβρίου 2019: Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Τρίπολης εγκρίνει την εφαρμογή στρατιωτικής συμφωνίας συνεργασίας με την Τουρκία.

2 Ιανουαρίου 2020: Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψηφίζει νομοσχέδιο για τη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη με στόχο την ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων.

5 Ιανουαρίου 2020: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνει πως Τούρκοι στρατιώτες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στη Λιβύη. Την επόμενη μέρα, οι δυνάμεις του Χαφτάρ λένε ότι εξασφάλισαν τον έλεγχο της Σύρτης από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

8 Ιανουαρίου 2020: Τουρκία και Ρωσία ζητούν κατάπαυση του πυρός με εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου. Μετά την αρχική δήλωση ότι θα συνεχίσουν την επίθεση, οι δυνάμεις του Χαφτάρ συναινούν στις 11 Ιανουαρίου στην εκεχειρία. Προειδοποιούν, ωστόσο, με αντίποινα σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από το αντίπαλο στρατόπεδο. Λίγες ώρες μετά τον Χαφτάρ, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ επίσης συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός. Υπογραμμίζει, ωστόσο, το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει σε οιαδήποτε επίθεση ή πρόκληση προέλθει από την άλλη πλευρά.

Συνολικά πάνω από 280 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης για την κατάληψη της Τρίπολης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό 146.000 ανθρώπων και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 μαχητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή