Και φωνές σωφροσύνης στην Αγκυρα για Κύπρο

Και φωνές σωφροσύνης στην Αγκυρα για Κύπρο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η χθεσινή «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο την πορεία του Κυπριακού και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά ανατροπή της επίσημης πολιτικής της Αγκυρας, η πραγματοποίηση της συνεδρίασης, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση Κληρίδη – Ντενκτάς, πιστοποιεί ότι ενισχύονται στο εσωτερικό της Τουρκίας οι δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η στάση της στο Κυπριακό είναι αδιέξοδη και βλαπτική για τα συμφέροντα της, καθώς οδηγεί σε απομόνωση από την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι η Αγκυρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί θέμα «κλειδί» μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρωτουρκικές. H E.E. έχει καταστήσει σαφές ότι θα δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της, ανεξαρτήτως της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος και ενδεχόμενη υλοποίηση των τουρκικών απειλών περί προσάρτησης των Κατεχομένων θα τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της Αγκυρας με τους «15».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης κάποιοι βουλευτές, κυρίως από το χώρο των ανεξαρτήτων, άσκησαν κριτική στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν με δηλώσεις τους τη συζήτηση «βαρετή». Τα πρακτικά της συζήτησης, πάντως, θα παραμείνουν απόρρητα για την επόμενη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή