Λιβύη: Στάση αναμονής ενόψει της συνόδου

Λιβύη: Στάση αναμονής ενόψει της συνόδου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Συγκρατημένα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της διάσκεψης για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για το ίδιο θέμα, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο Ερντογάν στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ, ενώ αυτή πολιορκείται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Η παρουσία των δύο βασικών αντιπάλων, Σαράζ και Χαφτάρ στη διάσκεψη της Κυριακής δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στη Μόσχα, όπου βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, δεν συνομίλησαν παρά μόνο διά αντιπροσώπων.

Πάντως, στο έδαφος, η εκεχειρία που επετεύχθη με ρωσοτουρκική μεσολάβηση τα μεσάνυχτα της Κυριακής εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, ενώ οι κάτοικοι της Τρίπολης σπεύδουν να πάρουν προμήθειες υπό τον φόβο ότι επίκειται τερματισμός της. Τα δύο μέρη φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνόδου του Βερολίνου, παρά την κατάρρευση των συνομιλιών της Δευτέρας στη Μόσχα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η εκεχειρία έχει τελειώσει, είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια ερμηνεία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ομως, το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» μετέφερε δήλωση του προέδρου της Βουλής της ανατολικής Λιβύης, Αγκιλα Σάλεχ, σύμφωνα με την οποία «η εκεχειρία στη Λιβύη έχει τελειώσει και ο πόλεμος θα ξαναρχίσει».

Διπλωματία

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πλην της διπλωματίας. «Μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο. Δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. Ο Γάλλος υπουργός θα μεταβεί στη διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ τις επόμενες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα αποφασίσει αν θα ηγηθεί της γαλλικής αποστολής. Τη συμμετοχή του  έχει ήδη ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

«Πρόθεσή μου είναι να γίνει μια χρήσιμη σύνοδος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Στοχεύουμε να περιορίσουμε τις εξωτερικές επιρροές και να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμφιλίωση», προσέθεσε. Λιγότερο αισιόδοξος από τον Λε Ντριάν εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σημείωσε ότι μπορεί μεν οι Ευρωπαίοι να οχυρώνονται πίσω από την επίκληση διπλωματικής λύσης, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται.

Ευρύτερη στόχευση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η διάσκεψη της Κυριακής πρέπει να έχει ευρύτερη στόχευση από τη διάσκεψη της Μόσχας, που είχε ως μόνο στόχο την παγίωση της εκεχειρίας. H Γερμανία επιδιώκει να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του, Γκασάν Σαλαμέ για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Μετά το ξέσπασμα του τελευταίου γύρου εχθροπραξιών, τον Απρίλιο, ο Σαλαμέ παρουσίασε σχέδιο για την αποφυγή της κλιμάκωσης και τη συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων στο εσωτερικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν, με την κατάλληλη πίεση εξωτερικών παραγόντων, οι προϋποθέσεις για μια διαδικασία συμφιλίωσης στο εσωτερικό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το τελευταίο βήμα προέβλεπε συνομιλίες ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη.

«Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο πολέμου διά αντιπροσώπων και αυτό είναι που θέλουμε να σταματήσει», ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών την περασμένη εβδομάδα. Η φιλοδοξία κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Ιταλίας, είναι να διευρυνθεί η δύναμη του ΟΗΕ που βρίσκεται στη χώρα και η οποία αποτελείται από Νεπαλέζους στρατιώτες, με κυανόκρανους από ευρωπαϊκές χώρες. «Η φιλοδοξία μας είναι να στείλουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» προσέθεσε.

Στη διάσκεψη της Κυριακής έχουν προσκληθεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του αραβικού συνδέσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή