Ρωσία: Ερωτήματα για την περιουσία του Μισούστιν

Ρωσία: Ερωτήματα για την περιουσία του Μισούστιν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ερωτήματα για τη μεγάλη περιουσία του νέου πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ήγειραν στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι του προέδρου Πούτιν έσπευσαν να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στον Μισούστιν, που υπήρξε επικεφαλής της εφορίας.

Οι σύμμαχοι του Πούτιν επαίνεσαν τον Μισούστιν ως άριστο τεχνοκράτη και «αυτοδημιούργητο άνθρωπο». Ο νέος πρωθυπουργός εξασφάλισε χθες το απόγευμα την έγκριση του ρωσικού Κοινοβουλίου, για να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μετά το 2012.

Ο διορισμός του Μισούστιν αποτελεί μέρος ριζικής μεταρρύθμισης της ρωσικής κυβέρνησης, που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Πούτιν να διατηρήσει την εξουσία μετά την αναμενόμενη λήξη της προεδρικής θητείας του το 2024, όπως προβλέπει το σύνταγμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μισούστιν θα παίξει ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ευνοώντας τη διατήρηση του Πούτιν στην εξουσία.

Πηγές της ρωσικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του Μισούστιν ανέρχεται σε δέκα εκατομμύρια δολάρια, με τη σύζυγό του να έχει εξασφαλίσει αμοιβές δέκα εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία εννέα χρόνια χάρη στις επιχειρήσεις της.

«Ο Μισούστιν υπηρέτησε πιστά το κράτος τα τελευταία 20 χρόνια. Γιατί είναι λοιπόν τόσο πλούσιος;», αναρωτήθηκε χθες ο Σεργκέι Ναβάλνι.

Σκάνδαλα διαφθοράς έχουν στιγματίσει τα τελευταία χρόνια την πρωθυπουργία του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οδηγώντας σε κύμα διαδηλώσεων από νέους Μοσχοβίτες κατά της διαφθοράς το 2017. Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η φήμη του Μισούστιν ως άξιου τεχνοκράτη θα τον προστατεύσει από τέτοιες κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή