Εντεκα Αμερικανοί τραυματίες την 8η Ιανουαρίου στην αμερικανική βάση Αϊν αλ Ασαντ του Ιράκ

Εντεκα Αμερικανοί τραυματίες την 8η Ιανουαρίου στην αμερικανική βάση Αϊν αλ Ασαντ του Ιράκ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντεκα Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση ιρανικών πυραύλων κατά της αμερικανικής βάσης Αϊν αλ Ασαντ του Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, που διέψευσαν τις αρχικές εκτιμήσεις του προέδρου Τραμπ, ο οποίος επέμενε ότι «καμία απώλεια» δεν είχε σημειωθεί.

Οι έντεκα στρατιώτες βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση για θλαστικά τραύματα και διασείσεις που υπέστησαν από το ωστικό κύμα των εκρήξεων. Το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερους από δώδεκα πυραύλους στο Αρμπίλ, αλλά και στη βάση αλ Ασαντ της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανικό drone.

«Παρότι κανείς Αμερικανός δεν σκοτώθηκε από την επίθεση με πυραύλους στις 8 Ιανουαρίου, πολλοί δέχθηκαν ιατρική βοήθεια για συμπτώματα διάσεισης από την έκρηξη και παραμένουν υπό παρακολούθηση», ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ στη Φλόριντα. Στις αρχικές δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, το Πεντάγωνο είχε ακολουθήσει τη «γραμμή» του προέδρου Τραμπ, επιμένοντας ότι η ιρανική πυραυλική επίθεση δεν είχε προκαλέσει κανέναν τραυματισμό. Χθες, όμως, η κεντρική διοίκηση, αρμόδια για επιχειρησιακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποκάλυψε ότι το ωστικό κύμα είχε προκαλέσει τραυματισμούς μεταξύ του προσωπικού της βάσης αλ Ασαντ.

Οκτώ Αμερικανοί στρατιωτικοί μετήχθησαν με αεροσκάφος στην αμερικανική βάση του Λάντστουλ στη Γερμανία, ενώ τρεις άλλοι μεταφέρθηκαν στη βάση Αφριτζάν του Κουβέιτ για παρακολούθηση. Οι άνδρες αυτοί αναμένεται να επιστρέψουν εντός της εβδομάδας στο Ιράκ. «Η υγεία και η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού αποτελεί την πρωταρχική μας ανησυχία», είπε ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης.

Η αποκάλυψη για τον τραυματισμό Αμερικανών στρατιωτών ακολούθησε μία εβδομάδα σύγχυσης στην κορυφή της αμερικανικής κυβέρνησης, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν την Ουάσιγκτον στην απόφαση δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμανί. Η εξόντωση του Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη έφερε τις ΗΠΑ και το Ιράν στα πρόθυρα του πολέμου. Μετά την πυραυλική επίθεση εναντίον των βάσεων των ΗΠΑ, όμως, οι δύο πλευρές επέλεξαν την αποκλιμάκωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή