Επιχείρηση «ισχύς και ομοψυχία» στην Τεχεράνη

Επιχείρηση «ισχύς και ομοψυχία» στην Τεχεράνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη του εμφάνιση σε προσευχή της Παρασκευής από το 2012, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προσπάθησε να υπερασπιστεί το θεοκρατικό καθεστώς και να ενισχύσει την εθνική ομοψυχία μετά δύο ταραγμένες εβδομάδες κατά τις οποίες ΗΠΑ και Ιράν έφτασαν ένα βήμα πριν από την ανοιχτή σύγκρουση. Με τη βοήθεια του θεού το Ιράν «κατάφερε ένα χαστούκι στην εικόνα των ΗΠΑ ως υπερδύναμης», είπε ο Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «υπεροπτική δύναμη». Ωστόσο, η παρουσία του στην προσευχή της Παρασκευής δείχνει πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ιράν και πόσο έντονη η δυσαρέσκεια κατά του καθεστώτος.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου είχε σταθεί η αφορμή για την επικίνδυνη κλιμάκωση της χρόνιας αντιπαράθεσης Τεχεράνης – Ουάσιγκτον, με τον ιρανικό στρατό να πλήττει στις 8 Ιανουαρίου με βαλλιστικούς πυραύλους δύο μεγάλες αμερικανικές και συμμαχικές βάσεις στο Ιράκ. Χθες, ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν 11 στρατιώτες οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα διάσεισης.

Από μία άποψη, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν ευπρόσδεκτη για το καθεστώς της Τεχεράνης, διότι προκάλεσε κύμα εθνικής ομοψυχίας ύστερα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες στη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει τον Νοέμβριο. Για πολλούς Ιρανούς ο Σουλεϊμανί θεωρούνταν ήρωας του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, το κύμα ομοψυχίας κλονίστηκε σοβαρά εξαιτίας της κατάρριψης, κατά λάθος, από τον ιρανικό στρατό ουκρανικού Boeing 737 ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί πολύ λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ιράν κατά των βάσεων στο Ιράκ και απ’ ό,τι φαίνεται η ιρανική αεράμυνα έκανε πολύ σοβαρό λάθος θεωρώντας το μάλλον αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στελθ. Η ιρανική κυβέρνηση επί τρεις ημέρες έλεγε ψέματα τόσο στον λαό της όσο και στη διεθνή κοινότητα και υποστήριζε ότι το αεροσκάφος έπεσε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος. Η παραδοχή της αλήθειας στις 11 Ιανουαρίου προκάλεσε νέες διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, με τους διαδηλωτές, τους οποίους ο Αλί Χαμενεΐ αποκάλεσε χθες «ανδρείκελα των

ΗΠΑ», να τον κατηγορούν για ανικανότητα και να απαιτούν την τιμωρία των υπευθύνων. Μεταξύ των 176 νεκρών επιβατών του Boeing ήταν 80 Ιρανοί υπήκοοι και πολλοί ακόμη με καταγωγή από το Ιράν.

Σε μια προσεκτικά σκηνοθετημένη συγκέντρωση σε μεγάλο θρησκευτικό συγκρότημα της Τεχεράνης, όπου συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, πολλοί εκ των οποίων είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία από γειτονικές πόλεις, το ιρανικό καθεστώς προσπάθησε να προβάλει εικόνα ισχύος και ομοψυχίας.

Το κατά πόσον έπεισε όσους δεν ήταν ήδη πεπεισμένοι είναι αμφίβολο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή