ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Για πρωτοφανή αύξηση του αντισημιτισμού στη χώρα κάνει λόγο ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ

roymania-gia-protofani-ayxisi-toy-antisimitismoy-sti-chora-kanei-logo-o-roymanos-ypex-2359078

Η Ρουμανία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να καταστεί ένα πραγματικό περιφερειακό μοντέλο αναφορικά με την ανάληψη ευθύνης για το παρελθόν της και την προώθηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου, στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αουρέσκου -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας- υπογράμμισε στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις τη σημασία της δραστηριότητας του οργανισμού στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο, που –όπως είπε– χαρακτηρίζεται από ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξη της Ρουμανίας για την υπουργική διάσκεψη της IHRA, στην οποία υιοθετήθηκε η Διακήρυξη του 2020.

«Είκοσι χρόνια μετά την (ιδρυτική) Διακήρυξη της Στοκχόλμης είμαστε μάρτυρες, με βαθιά λύπη, μιας άνευ προηγουμένου αύξησης του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στις κοινωνίες μας. Επομένως, έχουμε την ευθύνη να ενεργούμε για να εξασφαλίσουμε ένα κλίμα σεβασμού, ανοχής και ποικιλομορφίας για τις εβραϊκές κοινότητες στις χώρες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αουρέσκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ