ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα και Κρούγκμαν απαντούν στον υπουργό του Τραμπ για «πτυχία» και κλιματική αλλαγή

2020-01-23t133143z_1034758153_rc2ple93op8a_rtrmadp_5_davos-meeting-oil

Απάντηση στις συστάσεις του υπουργού Οικονομικών, έδωσε μέσω twitter η  Γκρέτα Τούμπεργκ: «Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο» για να διαπιστώσει κανείς ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν, είπε

Νωρίτερα και ερωτηθείς σχετικά με την έκκληση της Τούνμπεργκ να σταματήσουν αμέσως οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Νταβός: «Ας σπουδάσει πρώτα οικονομικά, ας πάει στο πανεπιστήμιο και μετά μπορεί να ξαναέλθει να μιλήσουμε».

Η 17χρονη απάντησε μέσω του Twitter ότι η σχολική άδεια που πήρε –κατά την οποία διέκοψε το σχολείο– λήγει τον Αύγουστο αλλά, σε κάθε περίπτωση, «δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο» για να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αντιπαρατίθεται με την Τούνμπεργκ από την Τρίτη, αλλά μέχρι τώρα πιο συγκαλυμμένα. Ο ίδιος ο Τραμπ, στην ομιλία του στην οποία ήταν παρούσα η Τούνμπεργκ έκανε λόγο για «προφήτες του κακού» και «προφητείες Αποκάλυψης», ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει από το ελβετικό θέρετρο, την Τετάρτη, είπε ότι θα του άρεσε πολύ να συναντηθεί με τη 17χρονη. 

Στη διαμάχη παρενέβη πάντως και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν επιτιθέμενος στον υπουργό του Τραμπ με μια ανάρτηση στην οποία αναφέρει: «Ο άνθρωπος που προέβλεπε ότι οι περικοπές φόρων θα αυτοχρηματοδοτούνταν (σσ: με αύξηση εσόδων), λέει ότι η Γκρέτα χρειάζεται μαθήματα στα Οικονομικά…»