ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΙΣ 4 KAI 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – Στην Αγκυρα ο Κόλιν Πάουελ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην Αγκυρα θα βρεθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου για 24ωρη επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες για το Αφγανιστάν και τις διμερείς σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον. Εκτός από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι δύο πλευρές θα έχουν επίσης συνομιλίες για το Κυπριακό, την ευρωάμυνα και περιφερειακά θέματα. O Πάουελ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα για την αποστολή ειδικής δύναμης 90 ανδρών στο Αφγανιστάν.

ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΤΟΥΡΚΙΑ

Ευθύνες σε αυτοκινητοβιομηχανία

ΑΓΚΥΡΑ. H αυτοκινητοβιομηχανία Μερσεντές-Μπεντς ευθύνεται για το πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε το 1997 στην Τουρκία και προκάλεσε το θάνατο 49 ανθρώπων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε χθες τουρκικό δικαστήριο, το οποίο απεφάνθη ότι ένα σχεδιαστικό λάθος στο μοντέλο λεωφορείου O 403 οδήγησε στην πυρκαγιά, που προκάλεσε η μετωπική σύγκρουση με ένα φορτηγό. Το δικαστήριο διέταξε την απόσυρση όλων των οχημάτων του συγκεκριμένου μοντέλου που έχουν κατασκευασθεί ανάμεσα στο 1995 και το 1998 και προειδοποίησε ότι η εταιρεία συνιστά δημόσιο κίνδυνο. Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων, το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία ξύλινη βαλβίδα ασφαλείας ανάμεσα στο ντεπόζιτο της βενζίνης και το τμήμα στο οποίο βρίσκονται οι επιβάτες. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο εξάρτημα από ένα ασφαλέστερο τμήμα.

ΦΕΡΕΤΑΙ OTI ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ

Στο νοσοκομείο ο Γκορμπατσόφ

ΜΟΣΧΑ. Σε νοσοκομείο της Μόσχας εισήχθη ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος φέρεται ότι πάσχει από υπερκόπωση. Εκπρόσωπός του εξήγησε ότι ο 70χρονος πολιτικός ολοκλήρωσε πρόσφατα μια κοπιαστική περιοδεία και ότι τα ταξίδια αυτά άφησαν τα σημάδια τους στην υγεία του. O Γκορμπατσόφ δεν αισθανόταν καλά τις τελευταίες ημέρες και ο γιατρός, που τον εξέτασε στο πλαίσιο του καθιερωμένου τσεκ-απ, συνέστησε τη νοσηλεία του. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Σε αντίθεση με τον διάδοχό του στην ηγεσία, Μπόρις Γέλτσιν, ο Γκορμπατσόφ ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ TOY ΜΙΖΟΥΑΡΙ

Μικρή συμμετοχή

ΙΣΑΜΠΕΛΑ. Εν μέσω ανησυχιών για έξαρση της βίας εκ μέρους των ανταρτών, η μικρή συμμετοχή σημάδεψε τις χθεσινές εκλογές για την αντικατάσταση του κυβερνήτη της νότιας μουσουλμανικής περιοχής στις Φιλιππίνες. Οι Αρχές ανέφεραν πάντως μόνο σποραδικές επιθέσεις, χωρίς νεκρούς, καθώς χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί από νωρίς χθες το πρωί στην αυτόνομη περιοχή του μουσουλμανικού Μιντανάο, για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του κυβερνήτη, Νουρ Μιζουάρι, ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο με την κατηγορία της συμμετοχής σε ομάδα ανταρτών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Λιγότεροι στρατιώτες

ΣΟΦΙΑ. O υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Σβινάροφ, ανακοίνωσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα μειώσουν το προσωπικό τους κατά 20.000 άνδρες μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια, για να επισπευσθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την είσοδο της χώρας στο NATO. O αμυντικός προϋπολογισμός της Βουλγαρίας έχει διογκωθεί φέτος, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι αποζημιώσεις αποχωρούντων μόνιμων αξιωματικών. O Σβινάροφ ανέφερε ότι ο βουλγαρικός στρατός θα πρέπει να αναμένει μέχρι το 2003, προτού υπάρξει δυνατότητα νέων χρηματοδοτήσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμού του οπλισμού. H Βουλγαρία αναμένεται να λάβει επίσημη πρόσκληση εισόδου στο NATO στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην Πράγα, τον Νοέμβριο του 2002.

ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ TOY ΜΠΕΛΦΑΣΤ

Πρώτο… ειρηνικό μάθημα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Νεαρές καθολικές μαθήτριες δημοτικού σχολείου του Μπέλφαστ, οι οποίες αναγκάζονταν για εβδομάδες να προσέρχονται στο σχολείο τους υπό αστυνομική προστασία, μπόρεσαν χθες για πρώτη ημέρα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ειρηνικά. Το καθολικό δημοτικό, το οποίο βρίσκεται σε προτεσταντική συνοικία της πόλης, συγκέντρωνε για δώδεκα εβδομάδες πλήθη διαμαρτυρόμενων προτεσταντών, που δεν δίστασαν να προπηλακίσουν τα παιδιά και να τα υποδέχονται σε καθημερινή βάση με πέτρες και ύβρεις. Πάνω από 200 διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κάθε ημέρα μπροστά στο σχολείο πετώντας, εκτός από πέτρες, σακούλες με ούρα, καθώς Βρετανοί στρατιώτες παρείχαν ασπίδα προστασίας στα τρομοκρατημένα παιδιά. Την περασμένη εβδομάδα, ο προτεστάντης πρωθυπουργός της επαρχίας, Τριμπλ, και ο αντιπρόεδρός του, καθολικός Μαρκ Ντέρκαν, συμφώνησαν στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην περιοχή, ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια των μαθητριών.

Ο ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΓΚΙΑΝΕΝΤΡΑ TOY ΝΕΠΑΛ

Διέταξε επέμβαση του στρατού

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. O βασιλέας Γκιανέντρα του Νεπάλ διέταξε χθες για πρώτη φορά την επέμβαση του στρατού, ώστε να παταχθούν οι μαοϊκοί αντάρτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αφού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Γκιανέντρα εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. O Γκιανέντρα, ο οποίος ανήλθε στο θρόνο της χώρας τον Ιούνιο, μετά την άγρια δολοφονία των περισσοτέρων μελών της βασιλικής οικογένειας, έχει εκμεταλλευθεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ανατρέψει σειρά νομοθετημάτων που εξασφαλίζουν τις πολιτικές ελευθερίες των κατοίκων του μικρού βασιλείου. H ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και μετακινήσεων έχουν ανασταλεί, όπως και η ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή