Επίθεση με ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Επίθεση με ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή, για πρώτη φορά απευθείας, την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, την ώρα που σε όλο το Ιράκ χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την χώρα – περίπου 5.200 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Μία ρουκέτα προσγειώθηκε χθες στο καφέ της πρεσβείας την ώρα του δείπνου, ενώ δύο ακόμη έπεσαν σε κοντινό σημείο, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από την επίθεση, εξήγησε υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα του θύματος.

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση των ρουκετών – η οποία προστίθεται σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολυθεί τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, και αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.οι ΗΠΑ «ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ιράκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει τις διπλωματικές (μας) εγκαταστάσεις».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, όμως η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι κατήγγειλε «την επιθετικότητα» η οποία ενδέχεται «να μετατρέψει το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να αναπτυχθούν στρατεύματα στην περιοχή και να διεξαχθούν έρευνες προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης.

Το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει ενισχυθεί μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι από τον Σεπτέμβριο «έχουν εξαπολυθεί περισσότερες από 14 επιθέσεις από το Ιράν και πολιτοφυλακές που στηρίζει εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ».

Στα τέλη Δεκεμβρίου ένας Αμερικανός εργαζόμενο σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας σκοτώθηκε από ρουκέτα που έπεσε σε βάση στο βόρειο Ιράκ.

Σε αντίποινα η Ουάσινγκτον διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στις 29 Δεκεμβρίου εναντίον πολλών βάσεων της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής ένοπλης οργάνωσης στο Ιράκ, μέλος του παραστρατιωτικού συνασπισμού Χασντ αλ Σάαμπι στον οποίο κυριαρχούν φιλοϊρανικές ομάδες και ο οποίος πλέον έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό της χώρας.

Τουλάχιστον 25 μαχητές της Κατάιμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από τις επιδρομές και στις 31 Δεκεμβρίου χιλιάδες υποστηρικτές της επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή