Αποχρωσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ιταλός πρέσβης στη Σαουδική Αραβία ασπάστηκε το Ισλάμ. H είδηση προκάλεσε αίσθηση στην Ιταλία, η οποία έχει ευθύς εξαρχής συμπαραταχθεί με τον πρόεδρο Μπους στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως αυτή πηγάζει από το μένος των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων. O Τορκάτο Καρντίλι ανακοίνωσε την απόφασή του στις σαουδαραβικές εφημερίδες το περασμένο Σάββατο, ημέρα των γενεθλίων του, κατά την οποία συμπλήρωσε τα 59 του χρόνια. H επιλογή του, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία. Μελετητής του πολιτισμού της Ανατολής και των γλωσσών της και επί 33 χρόνια διπλωμάτης καριέρας σε μουσουλμανικές χώρες, ο Καρντίλι, παντρεμένος με δύο παιδιά, φαίνεται ότι είχε προ πολλού ανακαλύψει άλλες οδούς. Στο κάτω-κάτω, μπορεί να μην ήταν και εντελώς συμπτωματική η επιλογή του, μπορεί ακόμη να ήταν και «απείθεια» προς τον πρωθυπουργό του, ο οποίος προ καιρού είχε σπεύσει να διακηρύξει την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού από εκείνον του μουσουλμανικού κόσμου.

Με ταυτότητα

Ταυτότητα θα αποκτήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας «Αλ-Χαγιάτ», οι αρμόδιες αρχές έχουν προσλάβει ήδη γυναίκες υπαλλήλους, οι οποίες θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Μέχρι τώρα, οι γυναίκες του σαουδαραβικού βασιλείου, το νομικό καθεστώς του οποίου βασίζεται στην ισλαμική νομοθεσία, υπήρχαν ως όντα μέσα από την ταυτότητα του πατέρα ή του συζύγου τους. Μετά τρία χρόνια ανοιχτής δημόσιας συζήτησης για το θέμα, η οποία προσέκρουε κυρίως στο γεγονός ότι η ταυτότητα απαιτεί φωτογραφία και το γυναικείο πρόσωπο δεν επιτρέπεται να φανερώνεται σε ξένα μάτια, φαίνεται ότι βρέθηκε λύση. Οι σαουδαραβικές Αρχές αποφάσισαν να παραγκωνίσουν το πρόβλημα, προσλαμβάνοντας γυναίκες στο Δημόσιο. Αν κι έγινε το πρώτο βήμα, εντούτοις οι γυναίκες του βασιλείου του Κόλπου θα πρέπει να περιμένουν, ποιος ξέρει πόσο ακόμη, έως ότου αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς άρρενα συνοδό.

Στον ίδιο χώρο

Η σχέση του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι παρ’ ολίγον να του στοιχίσει την προεδρία. Με εκείνη την άκρως συναισθηματική, δημόσια «συγγνώμη» του, όμως, διεσώθη κι αν το αμερικανικό Σύνταγμα το επέτρεπε, θα ‘ταν και πάλι πρόεδρος. Αλλά οι δρόμοι του Μπιλ και της Μόνικα ήταν μοιραίο, αργά ή γρήγορα, να ξανασυναντηθούν. O τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ζητεί μέσω e-mail μια μαθητευόμενη γραμματέα για το γραφείο του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Σ’ αυτό το ίδιο πανεπιστήμιο, όμως, κατά μια περίεργη σύμπτωση, φοιτά και η πρώην ερωμένη του, πρώην μαθητευόμενη του Λευκού Οίκου, η Μόνικα, η οποία σπουδάζει ψυχολογία. Οι πληροφορίες λένε ότι η Μόνικα δεν έχει εκδηλώσει ακόμη ενδιαφέρον για τη ζητούμενη θέση, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, όταν της ζητήθηκε. Στο κάτω-κάτω της γραφής, η κοπέλα έχει περάσει από το στάδιο της μαθητευόμενης και δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει παρόμοια θέση. Θα ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να ξαναβρεθεί κοντά στον αγαπημένο της πρόεδρο…

Παρέα…

Λονδρέζα κυρία και ιδιοκτήτρια ασύλου ζώων βρήκε τον σύντροφο της ζωής της στο πρόσωπο ενός γουρουνιού! Από τότε που την εγκατέλειψε ο μνηστήρας της, η Μάριον Ιστγουντ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να φέρει στο κρεβάτι το αγαπημένο της γουρουνάκι κι έκτοτε να κοιμάται μαζί του.«Με κρατάει ζεστή, με νοιάζεται και με κάνει να μη νιώθω μόνη σ’ ένα τεράστιο κρεβάτι», λέει η ιδιόρρυθμη κυρία και αμέσως μετά προσθέτει: «Είναι πιο πιστό από οποιονδήποτε άνδρα. Είναι πολύ καλύτερα να ζεις μ’ ένα γουρούνι. Κι άλλες γυναίκες πρέπει να δοκιμάσουν. Επιπλέον, οι άνδρες είναι άτακτοι και βρώμικοι, το γουρουνάκι μου, όχι». Θέλετε και σχόλια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή