Προεκλογικό δώρο Τραμπ στον Νετανιάχου

Προεκλογικό δώρο Τραμπ στον Νετανιάχου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου για τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού αναμενόταν να συζητήσει χθες στην Ουάσιγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ, σε διαδοχικές συναντήσεις του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών μίντια, το αμερικανικό σχέδιο, που δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, προβλέπει τη νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, όπως και των εποικισμών στη Δυτική Οχθη, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την ισραηλινή κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι ρυθμίσεις αυτές συγκρούονται μετωπικά με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και διαγράφουν την προοπτική συγκρότησης βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν με διαδηλώσεις οργής στις πληροφορίες για την αμερικανική πρωτοβουλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μετριοπαθής Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέφυγε ακόμη και να μιλήσει στο τηλέφωνο στον Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε συνεργάτης του, ενώ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σαέμπ Ερεκάτ απείλησε με απόσυρση της παλαιστινιακής πλευράς από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μοχάμεντ Στάγεχ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «έχει σκοπό να προστατεύσει τον Τραμπ από την καθαίρεση και τον Νετανιάχου από τη φυλακή».

Τον Νοέμβριο, η ισραηλινή Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Νετανιάχου και η Βουλή πρόκειται να άρει εντός των προσεχών ημερών την ασυλία του, ενόψει της επικείμενης δίκης. Η αναμενόμενη ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Τραμπ να στηρίξει τον Νετανιάχου ενόψει των ισραηλινών εκλογών, που θα γίνουν στις 2 Μαρτίου. Είναι οι τρίτες εκλογές σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου και ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει μια δύσκολη αναμέτρηση με το κεντρώο κόμμα «Λευκό και Γαλάζιο» του Μπένι Γκαντς. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών είναι τόσο τεταμένες που ταξίδεψαν με ξεχωριστές πτήσεις στην Ουάσιγκτον για τις επίσης ξεχωριστές συναντήσεις τους με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή