Πυρά Ερντογάν εναντίον Χαφτάρ και Εμιράτων

Πυρά Ερντογάν εναντίον Χαφτάρ και Εμιράτων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αμφισβήτηση τελούν οι αποφάσεις της πρόσφατης, διεθνούς συνόδου του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζεται η παράδοση όπλων από ξένες δυνάμεις στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου πολέμου, όπως επίσης και η άφιξη ξένων μαχητών στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου που τον μετέφερε από την Αλγερία στην Γκάμπια, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα του παρέχουν στήριξη, πληρώνοντας μισθοφόρους που μάχονται στο πλευρό του.

«Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία, συζητήσαμε εκτενώς αυτό το θέμα. Τους είπα ότι ο Χαφτάρ είναι ψεύτης και ότι υποθάλπουν αυτόν τον ψεύτη. Η Αίγυπτος είναι ο υποστηρικτής-κλειδί του Χαφτάρ, καθώς και οι Αρχές του Αμπου Ντάμπι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την Κυριακή, μία εβδομάδα μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κατήγγειλε «κατάφωρες και εξακολουθητικές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων» από ξένες δυνάμεις, προς όφελος και των δύο αντίπαλων στρατοπέδων –του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ, από τη μία πλευρά, και του στρατάρχη Χαφτάρ, από την άλλη. Την ίδια ημέρα, δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να μετακινούνται προς τη Μισράτα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μετά την πρωτεύουσα Τρίπολη, που ελέγχουν οι δυνάμεις του Σαράζ.

Αντιδρώντας στις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Χάικο Μάας ζήτησε να υιοθετηθούν οι αποφάσεις της διάσκεψης του Βερολίνου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε όσοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων να αντιμετωπίσουν διεθνείς κυρώσεις. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη τηρείται σε μεγάλο βαθμό, αν εξαιρεθούν παραβιάσεις από ανεξέλεγκτους εξτρεμιστές και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει σε πολυμερείς προσπάθειες για την ειρήνευση.

Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να εξετάσει σχέδιο απόφασης της Βρετανίας, το οποίο κινείται προς την κατεύθυνση που επιδιώκει η Γερμανία, ενώ χθες αναμενόταν να συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Γενεύη η δεκαμελής επιτροπή στρατιωτικών των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, προς αναζήτηση μόνιμης εκεχειρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή