Πέντε κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία

Πέντε κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα ιογενούς πνευμονίας που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό όπως και οι θάνατοι εξαιτίας του. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε περισσότερα από 4.000 και οι θάνατοι σε 106, στην πλειονότητά τους στη Γουχάν και μόνο έξι σε άλλα σημεία της χώρας. Την ίδια στιγμή έχουν ανιχνευθεί τουλάχιστον 45 κρούσματα σε 13 χώρες εκτός Κίνας.

Ενα, όμως, ανησυχεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους. Πρόκειται για την περίπτωση ενός άνδρα στη Βαυαρία που προσβλήθηκε από τον παθογόνο παράγοντα, χωρίς ποτέ να έχει επισκεφθεί την Κίνα. Ο άνδρας «κόλλησε» τον επικίνδυνο ιό από μία συνάδελφό του, η οποία είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, όπου είχε επισκεφθεί την εστία της επιδημίας Γουχάν. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η γυναίκα μετέδωσε τον «2019-nCoV» χωρίς η ίδια να παρουσιάζει συμπτώματα. Πριν από μερικές ημέρες οι Κινέζοι ερευνητές είχαν δηλώσει ότι η απευθείας μετάδοση είναι μία πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Αντρέα Ζαπφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, της Βαυαρίας, η φορέας της νόσου είχε δώσει διαλέξεις την 21η Ιανουαρίου, στην έδρα της εταιρείας Webasto, στη Βαυαρία. Ο άνδρας που προσβλήθηκε από τον ιό είχε παρακολουθήσει τη διάλεξη και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό το βράδυ της Δευτέρας όπως και η γυναίκα. Παρόμοια κρούσματα απευθείας μετάδοσης έχουν καταγραφεί σε Ιαπωνία και Βιετνάμ.  Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα, καθώς δεν έχουν καταγραφεί οι προσβεβλημένοι που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι ξεπερνούν τις 100.000. Η θνησιμότητα, που υπολογίζεται περίπου στο 2%, πιθανώς να είναι πολύ μικρότερη εφόσον ευσταθούν οι εκτιμήσεις των Βρετανών ερευνητών.

Χθες, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει αποκλεισμό, απαγορεύοντας όλες τις μετακινήσεις από και προς την Κίνα ακυρώνοντας το σύνολο των σιδηροδρομικών δρομολογίων, χωρίς, ωστόσο, να κλείσει ολοκληρωτικά τα σύνορα όπως έκαναν η Βόρεια Κορέα και η Μογγολία.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν δρομολογήσει την εκκένωση των υπηκόων τους  από την αποκλεισμένη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίγνκ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Πεκίνο με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους, δήλωσε γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι η Κίνα «θα πατάξει τον ιό του διαβόλου». «Ο κορωνοϊός είναι ένας διάβολος και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να κρυφτεί», δήλωσε στην κινεζική κρατική τηλεόραση ο Κινέζος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Κίνα θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και καλωσορίζει τον ΠΟΥ στις προσπάθειες πρόληψης. Η Κίνα είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει τον αγώνα κατά του ιού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή