ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι αρχές μπλόκαραν και δεύτερο ιστότοπο που έστελνε ψευδείς προειδοποιήσεις για βόμβες

Ρωσία: Οι αρχές μπλόκαραν και δεύτερο ιστότοπο που έστελνε ψευδείς προειδοποιήσεις για βόμβες

Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα έναν δεύτερο ιστότοπο αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, τον Protonmail, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το τεράστιο κύμα ψεύτικων προειδοποιήσεων για τοποθέτηση βόμβας, που αναστατώνουν από τα τέλη Νοεμβρίου πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρόσβαση στον Protonmail, με έδρα την Ελβετία, έχει πλέον μπλοκαριστεί διότι διευθύνσεις μέιλ του χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή ψεύτικων προειδοποιητικών μηνυμάτων, κυρίως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Στις 23 Ιανουαρίου οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στον ιστότοπο αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Startmail.com με έδρα την Ολλανδία από τον οποίο εστάλησαν περισσότερες από 1.000 ψεύτικες προειδοποιήσεις για βόμβα σε 16 επαρχίες της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB).

Ωστόσο την επομένη του μπλοκαρίσματος του ιστότοπου αυτού, ψεύτικες προειδοποιήσεις άρχισαν να στέλνονται από τον Protonmail, πρόσθεσε η FSB, προκαλώντας την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων.

Τη Δευτέρα το πρακτορείο Interfax κατέγραψε μόνο στη Μόσχα 16.000 ανθρώπους που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και σταθμούς του μετρό.

Από τα τέλη Νοεμβρίου ένα τεράστιο κύμα ψεύτικων προειδοποιήσεων για τοποθέτηση βομβών επηρεάζει τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής και μόνο στη Μόσχα 1,55 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν εκτάκτως από διάφορα κτίρια εξαιτίας των προειδοποιήσεων αυτών, σύμφωνα με το Interfax.

Ούτε η FSB ούτε η Roskomnadzor έχουν εξηγήσει τα πιθανά κίνητρα των δραστών.

Το Interfax, επικαλούμενο πηγές από τις ρωσικές αρχές, μετέδωσε τον Δεκέμβριο ότι σε πολλές περιπτώσεις τις προειδοποιήσεις συνόδευε επιστολή με την οποία οι δράστες ζητούσαν να τους επιστραφούν 120 bitcoins τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, τους είχε κλέψει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Κονσταντίν Μαλοφέγεφ από την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων WEX, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP