Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για το δημοκρατικό πολίτευμα

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για το δημοκρατικό πολίτευμα

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΜΠΡΙΤΖ. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών βρίσκεται η δυσαρέσκεια με τη δημοκρατία στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα 3.500 σφυγμομετρήσεων σε 4 εκατομμύρια πολίτες. Βρετανία και ΗΠΑ εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δυσαρέσκειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό δυσαρεστημένων ανήλθε, από το 48% το 1995, στο 58% το 2019. Παρότι τη δεκαετία του 1990 οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επέκταση της δημοκρατίας στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, την τελευταία δεκαετία οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών εμφανίζονται ολοένα και πιο απαισιόδοξοι. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η απογοήτευση αυτή οφείλεται εν μέρει στην οικονομική κρίση του 2008, στην ανησυχία που προκαλεί η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και στις «αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής». Η απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοκρατία και η άνοδος του λαϊκισμού χαρακτηρίζονται ως συμπτώματα του φαινομένου της δυσαρέσκειας με το δημοκρατικό πολίτευμα και όχι αίτιά τους.

Λίγες ευρωπαϊκές χώρες αντιστέκονται όμως στην τάση αυτή, με τους πολίτες τους να διατηρούν και να αυξάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία. Οι χώρες αυτές είναι η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ολλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή