Εκνευρισμός Τραμπ για Μπόλτον

Εκνευρισμός Τραμπ για Μπόλτον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν δύσκολο κάβο καλούνται να περάσουν αύριο Παρασκευή οι Ρεπουμπλικανοί στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ από τη Γερουσία. Αν και θεωρητικά ελέγχουν το σώμα με 53 έδρες έναντι 47 των Δημοκρατικών, διαγράφεται πιθανό να χάσουν μια κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία θα κριθεί κατά πόσον ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ή και άλλα πρόσωπα θα κληθούν ως μάρτυρες.

Ολοκληρώνοντας το τριήμερο των αγορεύσεών τους, το βράδυ της Τρίτης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τραμπ κάλεσαν τη Γερουσία να απαλλάξει το ταχύτερο δυνατόν τον πρόεδρο από τις κατηγορίες που διατύπωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την ουκρανική υπόθεση. Ωστόσο, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία κάλεσε τους γερουσιαστές του κόμματος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, όπου αναγνώρισε ότι δεν διαθέτει, επί του παρόντος, πλειοψηφία ώστε να αποτρέψει την κατάθεση του Μπόλτον.

Αρκεί να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαρτυρικές καταθέσεις. Ο Μπόλτον αποτελεί τον πιο ενοχλητικό, για τον Τραμπ, μάρτυρα. Oπως έδειξε η πρόσφατη διαρροή από προς έκδοση βιβλίο του, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο πρόεδρος όντως εκβίαζε την ουκρανική ηγεσία να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, με μοχλό την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Hδη οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μιτ Ρόμνι και Σούζαν Κόλινς εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν υπέρ της κλήτευσης Μπόλτον, ενώ φαίνεται πιθανό να τους ακολουθήσει η συνάδελφός τους Λίζα Μουρκόσκι. Πάντως, η ιστοσελίδα των New York Times εκτιμούσε χθες το βράδυ ότι δεν αποκλείεται να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί την ψηφοφορία της Παρασκευής και ότι σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να απαλλάξουν οριστικά τον Τραμπ από τις κατηγορίες, κλείνοντας τη δίκη του την ίδια ημέρα.

Την ανησυχία του Αμερικανού προέδρου για την πιθανή κλήτευση του μέχρι πρότινος συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας απηχεί η χθεσινή, οξεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του μέσω Twitter. «Ο Μπόλτον με παρακαλούσε να του βρω μια δουλειά που δεν απαιτούσε έγκριση της Γερουσίας», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Αν άκουγα τις συμβουλές του, τώρα θα βρισκόμαστε στον Εκτο Παγκόσμιο Πόλεμο» – ένας ειρωνικός υπαινιγμός για τις σκληροπυρηνικές θέσεις του Μπόλτον.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τον Μπόλτον ότι το υπό έκδοση βιβλίο του περιέχει «αυστηρά απόρρητες» πληροφορίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα αμερικανικά συμφέροντα, και τον κάλεσε να ματαιώσει την έκδοσή του υπό την παρούσα μορφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή