Αεροπορική απομόνωση της Κίνας, μαζικές αποχωρήσεις

Αεροπορική απομόνωση της Κίνας, μαζικές αποχωρήσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές επιχειρήσεις επαναπατρισμού των ξένων υπηκόων που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, την εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αποτέλεσαν το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας, ενώ εξακολουθεί η ραγδαία μετάδοση του φονικού παθογόνου παράγοντα. Χθες, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Sars στην Κίνα, την περίοδο 2002-2003 φτάνοντας τις 5.974, ενώ οι θάνατοι μέχρι χθες το απόγευμα ανέρχονταν σε 132. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξήραν τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία, τονίζοντας ότι όλος ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να δράσει καθώς ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 15 χώρες. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι έχει καταγραφεί απευθείας μετάδοση του ιού σε τρεις χώρες που παρακολουθούνται ενδελεχώς.

Ιαπωνία και ΗΠΑ

Ιαπωνία και ΗΠΑ απομάκρυναν αεροπορικώς εκατοντάδες πολίτες από την αποκλεισμένη πόλη.  Ναυλωμένα ιαπωνικά αεροσκάφη μετέφεραν στο Τόκιο από τη Γουχάν 206 Ιάπωνες, εκ των οποίων έντεκα είχαν ύποπτα συμπτώματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν. Στους υπόλοιπους επετράπη να επιστρέψουν σπίτια τους με τη σύσταση να μην έρθουν σε επαφή με άλλους πριν από την πάροδο 14 ημερών. Επίσης, ναυλωμένο αεροπλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης μετέφερε 240 Αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και προξενικούς υπαλλήλους, απομακρύνοντάς τους από την επιδημική εστία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε αργά το απόγευμα σε στρατιωτική βάση ανατολικά του Λος Αντζελες στην νότια Καλιφόρνια, όπου είναι έτοιμα νοσοκομεία για να νοσηλεύσουν ή να απομονώσουν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον παθογόνο παράγοντα. Οι επιβάτες της πτήσης εξετάστηκαν προληπτικά στον σταθμό ανεφοδιασμού του αεροπλάνου στο Ανκορατζ της Αλάσκας.

Αυστραλία

Πιο ριζικά μέτρα φαίνεται να λαμβάνει η Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει «ευάλωτους και απομονωμένους πολίτες της» να εγκαταλείψουν τη Γουχάν και γειτονικές περιοχές της επαρχίας Χουμπέι. Ομως, αυτοί δεν πρόκειται να πατήσουν αυστραλιανό έδαφος, αλλά θα τοποθετηθούν σε καραντίνα, επί 14 ημέρες στο Νησί των Χριστουγέννων, που βρίσκεται σε απόσταση  2.600 χλμ. από τις ακτές της. Ο επαναπατρισμός των Αυστραλών υπηκόων θα συνδυαστεί  με την  εκκένωση Νεοζηλανδών κατόπιν συμφωνίας των δύο κρατών.

Βρετανία

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Βρετανία, που επίσης θα μεταφέρει τους πολίτες της από τη Γουχάν και θα τους θέσει σε καραντίνα μόλις πατήσουν σε βρετανικό έδαφος όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει πού θα γίνει αυτό ή αν θα πρόκειται για κάποια στρατιωτική βάση. Δύο αεροσκάφη αναμένεται να απομακρύνουν και τους πολίτες της Ε.Ε. που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γουχάν.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις και στις αεροπορικές μεταφορές, καθώς πληθώρα εταιρειών αποφασίζει να βάλει προσωρινό τέλος στις αεροπορικές συνδέσεις με την ηπειρωτική Κίνα. Ενδεικτικά  όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα ματαίωσε χθες ο βρετανικός αερομεταφορές British Airways, ενώ οι βρετανικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στην Κίνα αν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Παύση των πτήσεων προς την Κίνα ανακοίνωσαν η γερμανική Lufthansa και οι θυγατρικές της Austrian Airlines και Swiss. Aναλόγως θα πράξουν και η Air India, η ινδονησιακή Lion Air. Πολλές αεροπορικές εταιρείες αρκέστηκαν στο να περιορίσουν τον αριθμό των δρομολογίων προς την Κίνα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή