Δοκιμάζεται η κινεζική οικονομία

Δοκιμάζεται η κινεζική οικονομία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα μπορεί να έλαβε το πρωτόγνωρο μέτρο να επεκτείνει τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, σε ορισμένες περιοχές μάλιστα πάνω από μία εβδομάδα, πολλοί όμως φοβούνται ότι οι καραντίνες και η αναστολή λειτουργίας πολλών εργοστασίων, σχολείων και υπηρεσιών θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι οι Κινέζοι καταναλωτές είχαν δαπανήσει περί τα 145 δισ. δολάρια την περίοδο των γιορτών.

Σύμφωνα, όμως, με το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι εκτεταμένοι περιορισμοί στα ταξίδια και οι φόβοι για τον ιό θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση φέτος. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Tencent (TCEHY), Huawei και Alibaba (BABA), θα αισθανθούν τους κραδασμούς, αφού για παράδειγμα η Tencent (TENC) θα παραμείνει κλειστή και οι 54.000 υπάλληλοι θα επεκτείνουν τις διακοπές τους ώς τις 9 Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος για την κινεζική οικονομία. Η παράλυση δεν είναι πλήρης: π.χ. το χρηματιστήριο της Σαγκάης θα επαναλειτουργήσει στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και τα ταχυφαγεία είναι ανοιχτά ακόμη και σε περιοχές που τελούν σε καραντίνα.

Η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε «πολλές εκατοντάδες» εστιατόριά της στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Διευκρίνισε, όμως, ότι περίπου 3.000 φαστ φουντ παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση παραμένει «ρευστή και ανησυχητική», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Η σουηδική IKEA, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων, ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματά της στη χώρα. «Ως απάντηση στο αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, η IKEA China θα κλείσει προσωρινά από τις 29 Ιανουαρίου περίπου τα μισά από τα καταστήματά της στην Κίνα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. «Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα παραμείνουν στο σπίτι τους μέχρι νεωτέρας, αμειβόμενοι κανονικά», ανακοίνωσε.

Κατάστημα λιανικής του Πεκίνου θα υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 394.380 ευρώ), διότι διέθετε στους καταναλωτές ιατρικές μάσκες σε τιμή εξαπλάσια αυτής που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο, εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Ο κινεζικός ελεγκτικός φορέας εξέδωσε ανακοίνωση για την επιβολή του διοικητικού προστίμου στο κατάστημα Jimin Kangtai Pharmacy του Πεκίνου για αισχροκέρδεια, διότι ανέβασε στα ύψη την τιμή των μασκών N95.

Οπως υπογραμμίζουν σε χθεσινό τους άρθρο οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η νέα επιδημία δοκιμάζει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από την κινεζική. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι General Motors και Nissan θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας ώς τις 3 Φεβρουαρίου και η Starbucks ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα μισά από τις 4.292 καταστήματά της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή