Με εισβολή στη Συρία κατά του Ασαντ απειλεί ο Ερντογάν

Με εισβολή στη Συρία κατά του Ασαντ απειλεί ο Ερντογάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα εισβολή στη Συρία, αυτή τη φορά εναντίον του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ, απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος το κύμα προσφύγων προς τη χώρα του, το οποίο δημιούργησε η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών.

«Δεν θα ανεχθούμε την ωμότητα του καθεστώτος έναντι του ίδιου του λαού του και τις επιθέσεις του που προκαλούν λουτρό αίματος και απειλούν τη χώρα μας με νέο κύμα μεταναστών», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην Αγκυρα. «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο όταν κάποιος απειλεί το έδαφός μας… Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ», προσέθεσε.

Την τελευταία εβδομάδα, ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, κατέλαβε σειρά κωμοπόλεων στην επαρχία Ιντλίμπ, σφίγγοντας τον κλοιό της πολιορκίας στην ομώνυμη πόλη. Η Τουρκία, η οποία διατηρεί 12 σημεία παρατήρησης στην επαρχία, κατηγορεί τη Δαμασκό, αλλά και τη Μόσχα, για παραβίαση των συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες ωστόσο δεν καλύπτουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις τζιχαντιστών.

Αντιδρώντας στις νέες απειλές Ερντογάν, το Κρεμλίνο τόνισε χθες ότι η Ρωσία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το Ιντλίμπ, αλλά εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επιθέσεις που πραγματοποιούν, υποστηριζόμενοι από την Αγκυρα, μαχητές εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Χμεϊμίμ.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν καυτηρίασε τις αραβικές χώρες που υποστηρίζουν το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό ότι «διαπράττουν προδοσία έναντι της Ιερουσαλήμ, έναντι του λαού τους και έναντι όλης της ανθρωπότητας». Η Τουρκία «δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται αυτό το σχέδιο που εκμηδενίζει την Παλαιστίνη και σφετερίζεται την Ιερουσαλήμ», προσέθεσε. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε, επίσης, «τους χριστιανούς, που έχουν και αυτοί δικαιώματα στην Ιερουσαλήμ, να προστατεύσουν» την ιερή πόλη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή