Ρατσιστικός «ιός» κατά των Κινέζων

Ρατσιστικός «ιός» κατά των Κινέζων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του κορωνοϊού της Γουχάν. Χθες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα της επιδημίας άτυπης πνευμονίας (Sars) κατά την περίοδο 2002-2003 και ανήλθαν σε 9.800, ενώ οι θάνατοι, μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν φτάσει τους 213, όλοι στην Κίνα.

Δύο νέα κρούσματα της νόσου διαγνώστηκαν χθες στο Νιούκαστλ της Βρετανίας, αλλά και στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία εντόπισε το πρώτο κρούσμα απευθείας μετάδοσης του παθογόνου παράγοντα σε γαλλικό έδαφος, όπως και η Ταϊλάνδη, ενώ η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στην Αιώνια Πόλη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές γειτονικές προς την επιδημική εστία της Γουχάν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς που εκτιμούν ότι εμφανίζονται και νέες εστίες στην επαρχία Χουμπέι παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση.

Εξακολουθεί η λήψη δρακόντειων μέτρων που στοχεύει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας. Η Σιγκαπούρη δεν πρόκειται να χορηγεί πλέον βίζα σε άτομα με κινεζικά διαβατήρια, ενώ δεν θα επιτρέπει την είσοδο ξένων που επισκέφθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες την Κίνα. Ανάλογα μέτρα επέβαλαν και η Μογγολία και η Αρμενία. Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα, καλώντας τους Αμερικανούς να εξετάσουν κατά πόσον επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με εμπορικές πτήσεις. Οργή, όμως, προκάλεσαν τα σχόλια του  Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η θανατηφόρος επιδημία πιθανώς να αποδειχθεί επωφελής για την αμερικανική οικονομία, καθώς θα επιτρέψει την επιτάχυνση της επιστροφής των θέσεων εργασίας στη Βόρεια Αμερική. Επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ σχολίασαν ότι η αντίδραση του υπουργού Ρος σε μία ασθένεια που θερίζει εκατοντάδες ζωές ήταν απλώς να εξηγήσει πώς θα κερδοσκοπήσει από την τραγωδία.

Στη μάχη κατά της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας έχουν ριχτεί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. To Facebook ανακοίνωσε ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να περιορίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό, αφαιρώντας «περιεχόμενο με ψευδείς ισχυρισμούς (ότι π.χ. η κατάποση χλωρίνης αποτελεί προληπτικό μέτρο) ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν σημανθεί από τους διεθνείς και τοπικούς υγειονομικούς οργανισμούς και που θα μπορούσαν να βλάψουν όσους τους πιστεύουν». Το Twitter, από την άλλη, άλλαξε τον αλγόριθμο των αναζητήσεων ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα τιτιβίσματα έγκυρων υγειονομικών οργανισμών.

Τέλος, πολλοί Κινέζοι που βρίσκονται σε δυτικά κράτη υποστηρίζουν ότι υφίστανται ρατσιστική συμπεριφορά εξαιτίας του πανικού του κορωνοϊού. Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε φωτογραφία ενός καφέ στη Ρώμη, κοντά στη Φοντάνα ντι Τρέβι, που έχει αναρτήσει πινακίδα η οποία γράφει ότι «απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα άτομα που έρχονται από την Κίνα». Δημοτικός σύμβουλος του Πράτο στην Τοσκάνη δήλωσε, επίσης, ότι πολλοί γονείς στην περιοχή δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, αν φοιτούν Κινέζοι μαθητές, ενώ αφθονούν οι συστάσεις στο Διαδίκτυο για μποϊκοτάζ σε κινεζικά εστιατόρια και καταστήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή