Ετοιμάζουν τίτλους τέλους για τη δίκη Τραμπ

Ετοιμάζουν τίτλους τέλους για τη δίκη Τραμπ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στον τερματισμό της βρισκόταν χθες το βράδυ η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ευελπιστούσαν ότι θα πετύχουν την απαλλαγή του προέδρου από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, χωρίς την κλήτευση μαρτύρων. Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να υπάρξουν μαρτυρικές καταθέσεις, εστιάζοντας στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Η προσπάθειά τους απέκτησε νέα δυναμική μετά τη διαρροή αποσπασμάτων από υπό έκδοση βιβλίο του Μπόλτον, όπου ο πρώην σύμβουλος στηρίζει την κατηγορία ότι ο Τραμπ εκβίασε την ουκρανική ηγεσία για να πετύχει δικαστική έρευνα εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Για να πετύχουν την κλήτευση μαρτύρων, οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν τη θετική ψήφο από τουλάχιστον τέσσερις «αντάρτες» των Ρεπουμπλικανών. Μέχρι χθες το βράδυ, δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν και ο Μιτ Ρόμνι από τη Γιούτα, είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της κλήτευσης μαρτύρων. Ωστόσο, οι ελπίδες των Δημοκρατικών συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο όταν ένας άλλος ταλαντευόμενος Ρεπουμπλικανός, ο γερουσιαστής Τενεσί Λαμάρ Αλεξάντερ, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. Αν και αναγνώρισε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ έναντι της ουκρανικής ηγεσίας ήταν κάτι το «ανάρμοστο», υποστήριξε ότι η ενέργειά του δεν συνιστά λόγο καθαίρεσής του από τη Γερουσία και ότι εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να τον κρίνει με την ψήφο του.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των γερουσιαστών, οι Δημοκρατικοί μπορούσαν να ελπίζουν το πολύ σε τρεις ψήφους Ρεπουμπλικανών, εφόσον η γερουσιαστής Αλάσκας Λίζα Μουρκόσκι επέλεγε τελικά να ψηφίσει υπέρ της κλήτευσης μαρτύρων. Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν, πιθανότατα, ισοψηφία 50-50. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος προεδρεύει της δίκης στη Γερουσία, θα μπορούσε να σπάσει την ισοψηφία παίρνοντας θέση υπέρ της κλήτευσης μαρτύρων, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεωρείτο ιδιαιτέρως πιθανό.

Εφόσον κερδίσουν την ψηφοφορία, οι Ρεπουμπλικανοί πιθανότατα θα προκαλέσουν αμέσως νέα ψηφοφορία για την απαλλαγή του Τραμπ, την οποία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν (για την καθαίρεση του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων). Σε αυτή την περίπτωση, το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των δύο κομμάτων, που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα στην πολιτεία της Αϊόβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή