Θεραπεία του καρκίνου του μαστού με λιγότερες ακτινοβολίες

Θεραπεία του καρκίνου του μαστού με λιγότερες ακτινοβολίες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού στα πρώτα στάδια πιθανώς να περατώνουν τη θεραπεία με ακτινοβολίες εντός μιας μόνον εβδομάδας ή ακόμα και αφού δεχθούν μεμονωμένη δόση χάρη σε δύο τεχνικές, που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπως έγινε γνωστό με ανακοινώσεις στο συνέδριο ακτινολογίας που πραγματοποιείται στο Σικάγο.

Αποτελέσματα

Οι δύο πειραματικές τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν ριζικά τη θεραπεία με ακτινοβολίες που ακολουθείται συνήθως μετά τη χειρουργική αφαίρεση μαστού και διαρκεί σήμερα έξι εβδομάδες, έχουν καταγράψει θετικά αποτελέσματα. Και στις δυο νέες μεθόδους οι ιστοί που περιβάλλουν τις αφαιρεθείσες νεοπλασίες ακτινοβολούνται εκ των έσω, χωρίς να καταστρέφονται οι υπόλοιποι υγιείς ιστοί.

«Πειραματιζόμαστε με πολύ μικρότερο όγκο ιστών και αυτό μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε πολύ βραχύτερη αγωγή», εξήγησε ο Μάρτιν Κάις, ακτινολόγος-ογκολόγος του Ιατρικού Κέντρου Μάουντ Σινάι που βρίσκεται στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

«Τα τρία τέταρτα των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν, αντί να υποστούν ολική αφαίρεση, να αφαιρέσουνν μόνο τους κακοήθεις όγκους. Ομως, επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί καθημερινή θεραπεία με ακτινοβολία επί μακρό χρονικό διάστημα, ενώ η μαστεκτομή συνήθως δεν απαιτεί αντίστοιχη αγωγή, πολλές γυναίκες επιλέγουν τη δεύτερη λύση», εξηγεί ο Τζαγιάντ Βαΐντια, χειρουργός στο University College του Λονδίνου και συντονιστής της βρετανικής έρευνας. Τα πρώτα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας, σε 29 γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, έδειξαν ότι οι 15 γυναίκες που υπεβλήθησαν σε θεραπεία με μεμονωμένη δόση ακτινοβολίας είχαν εξίσου καλή εξέλιξη της υγείας τους όπως οι 14 γυναίκες που υποβλήθηκαν στη συμβατική θεραπεία ακτινοβολίας.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος καθίσταται δυνατή χάρις σε μικροσυσκευή που αποστέλλει ακτίνες X από μια ηλεκτρογεννήτρια στο εσωτερικό του μαστού.

Η μονή δόση είναι ανάλογη με αυτή που δίνεται εντός έξι εβδομάδων και χορηγείται σε μια συνεδρία διάρκειας 25 λεπτών αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αντίστοιχη εναλλακτική μέθοδος παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βόρειας Αμερικής. Χάρη στη νέα συσκευή MammoSite, οι γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία διάρκειας πέντε ημερών στα εξωτερικά ιατρεία, μετά την αφαίρεση των καρκινικών όγκων. H νέα συσκευή χορηγεί ακτινοβολία στο εσωτερικό του μαστού μιας γυναίκας διαμέσου ενός καθετήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή