Τα δύο ανοιχτά μέτωπα του Εμανουέλ Μακρόν

Τα δύο ανοιχτά μέτωπα του Εμανουέλ Μακρόν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πύρρειο νίκη κατήγαγε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την κατάθεση στην Εθνοσυνέλευση, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Παρά τους ισχυρισμούς του συμπολιτευόμενου Τύπου ότι το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης είναι «εξουθενωμένο» και ότι επιβιώνει μόνο χάρη στη στήριξη της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, η μαχητική διαδήλωση πυροσβεστών την Τρίτη στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και η υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των διαδηλωτών για διατήρηση του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος της πυροσβεστικής, προσφέρουν ενδείξεις της αδυναμίας και του αισθήματος επικείμενης ήττας στην κυβερνητική παράταξη.

Επόμενοι σταθμοί στην κυβερνητική προσπάθεια είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου τον ερχόμενο μήνα και η εφαρμογή του από τον Ιούνιο. Οι σφυγμομετρήσεις, όμως, είναι αμείλικτες, με 61% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και 45% των Γάλλων να δηλώνουν «εξεγερμένοι» κατά της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας στη χώρα. Η εμμονή του Μακρόν να προωθήσει τη μεταρρύθμιση έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε επικίνδυνη πολιτική οδό. Αν ο πρόεδρος αποσύρει τον νόμο, θα φανεί ανίσχυρος στις απαιτήσεις των συνδικάτων, παρότι από τη μεταρρύθμιση και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65 έτη έχουν ήδη εξαιρεθεί σιωπηρά οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι άνω των 45 ετών. Η κυβέρνηση αναλώνει έτσι την αυστηρότητά της στους σιδηροδρομικούς, στους εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών, στους ιατρούς και νοσηλευτές και στους εκπαιδευτικούς, παρότι η επιλογή αυτή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία ενόψει των δημοτικών εκλογών της άνοιξης.

Η εξασθένηση των κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς της πρωτεύουσας και η συρρίκνωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» έκανε την κυβέρνηση να εκτιμήσει ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη για προώθηση του νομοσχεδίου. Η προοπτική των δημοτικών εκλογών, όμως, έχει ήδη οδηγήσει σε κινητοποίηση τον ισχυρό κομματικό μηχανισμό της Ακροδεξιάς, με τη Μαρίν Λεπέν να προβλέπει ήδη συντριπτική νίκη στις τοπικές εκλογές και την Αριστερά του Μελανσόν να ετοιμάζεται να δρέψει τα οφέλη των δυναμικών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών και της υπερβολικά βίαιης καταστολής τους από την αστυνομία.

Καταγγελία οικονομολόγων

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο-καταγγελία τους στην εφημερίδα Le Monde, έξι επιφανείς Γάλλοι οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου, μεταξύ τους και ο παγκοσμίως γνωστός Τομά Πικετί, αποκαλύπτουν ότι η μελέτη πιθανών επιπτώσεων της μεταρρύθμισης των συντάξεων, που παρουσίασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση, βασίστηκε σε μη ρεαλιστικά «ιδανικά σενάρια» και σε μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων. Οι οικονομολόγοι καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην ενημερώσει επαρκώς το κοινό για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης. Η αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει επικοινωνιακά τη μεταρρύθμιση και η εδραίωση της άποψης σε σημαντική μερίδα του κοινού πως ο Μακρόν δεν είναι παρά ένας περιφρονητικός τραπεζίτης, αποκομμένος από την πραγματικότητα των Γάλλων μισθωτών, προμηνύουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα για τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή