Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού πραγματοποίησαν χθες σωματεία ιατρών, δικηγόρων και πιλότων, ενόψει της πανεθνικής «ημέρας δράσης» την Πέμπτη. Η συγκέντρωση επρόκειτο να κορυφωθεί το απόγευμα, με πορεία από την πλατεία της Βαστίλλης μέχρι την πλατεία της Οπερας. Κύριο αίτημα των σωματείων είναι η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος και των ανεξάρτητων συνταξιοδοτικών ταμείων των επαγγελματικών αυτών κατηγοριών. Το Σάββατο, βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πυροσβεστών στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης άρχισαν χθες τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την ψήφιση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δεκάδες τροπολογίες στην αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο αριθμός των τροπολογιών ξεπέρασε χθες τις 22.000, με το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν να έχει καταθέσει 19.000 από αυτές. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι η παρακώλυση του έργου της επιτροπής και η επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης ενώπιον της ολομέλειας. «Η κίνηση αυτή της αντιπολίτευσης δεν τιμά τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σιμπέτ Ντιάιγ.

Στο μεταξύ, σε αποστολή εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Παρισίων βρίσκεται από χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Πολωνία. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων επισήμανε ότι η συμμετοχή της Πολωνίας είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το 2018 τον λαϊκιστή πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, «παρανοϊκό μυαλό, που παραπλανά τον λαό του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή