Κλειστό το αεροδρόμιο Μπαράχας λόγω drones

Κλειστό το αεροδρόμιο Μπαράχας λόγω drones

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σχεδόν δύο ώρες έμεινε χθες κλειστό το διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης εξαιτίας της πιθανής παρουσίας μη επανδρωμένων ιπτάμενων αεροσκαφών (drones) στην περιοχή του αεροδρομίου. Στη διάρκεια της διακοπής των πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο, τουλάχιστον 26 αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια όπως αυτό της Βαλένθιας, της Βαρκελώνης, της Αλικάντε και της Βαγιαδολίδ.

Η αντίστοιχη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ισπανίας (ENAIRE) έλαβε την απόφαση να διακόψει τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπαράχας λίγο μετά τις 12.30 τοπική ώρα διότι δύο πιλότοι είχαν αναφέρει την παρουσία drones κοντά στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου. Η ENAIRE ενεργοποίησε διαδικασία που προβλέπει τη διακοπή των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο. «Ενα drone δεν είναι παιχνίδι, είναι αεροσκάφος», ανέφερε η ENAIRE στον λογαριασμό της στο Twitter. Τελικά, η λειτουργία του αεροδρομίου επανήλθε σε φυσιολογικούς ρυθμούς στις 2.20 μ.μ. τοπική ώρα, με 51 προσγειώσεις και 49 απογειώσεις ανά ώρα, ανακοίνωσε αργότερα η ENAIRE.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει έρευνα για τον εντοπισμό των χειριστών των drones. Σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα του 2017, drones για πολιτική χρήση δεν επιτρέπεται να πετούν σε απόσταση κοντινότερη των οκτώ χιλιομέτρων από οποιοδήποτε αεροδρόμιο ή έξι χιλιομέτρων από τον πιο απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης ενός αεροδρομίου. Η παραβίαση του κανονισμού επιφέρει χρηματική ποινή ύψους μέχρι 90.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης εξυπηρετεί κατά μέσον όρο 1.200 πτήσεις την ημέρα και είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Πέρυσι εξυπηρετήθηκαν από το προσωπικό του αεροδρομίου Μπαράχας σχεδόν 62 εκατομμύρια επιβάτες.

Ενα από τα σοβαρότερα περιστατικά διατάραξης των πτήσεων εξαιτίας drones είχε σημειωθεί στα τέλη του 2018 στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ της Βρετανίας. Το Γκάτγουικ είχε παραμείνει κλειστό επί τρεις ημέρες και είχαν ακυρωθεί ή καθυστερήσει οι πτήσεις 140.000 επιβατών. Οι υπεύθυνοι δεν εντοπίστηκαν ποτέ από τη βρετανική αστυνομία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή