ΚΟΣΜΟΣ

Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη: «Tο εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές»

Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη: «Tο εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές»

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε σήμερα πως υπάρχει «αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις, καθώς άρχισαν οι συνομιλίες στη Γενεύη με στόχο να εξασφαλισθεί μια κατάπαυση του πυρός με διάρκεια.

Ωστόσο ο Γασάν Σαλαμέ είπε σε δημοσιογράφους πως το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές και πως νέοι μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη Λιβύη, όπου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει τη βάση του στην ανατολική Λιβύη, προσπαθούν τους 10 τελευταίους μήνες να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχες της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη.

Οι μάχες συνεχίζονται στο πεδίο παρά την έκκληση για εκεχειρία που έγινε στις 12 Ιανουαρίου από τη Ρωσία και την Τουρκία και μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.

Ο Σαλαμέ δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν στόχο «να γεφυρώσουν τις διαφορές στις απόψεις τους για το πώς μπορεί να οργανωθεί επί του πεδίου μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Αρχίσαμε χθες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP