Κανταχάρ: ενισχύονται οι χερσαίες δυνάμεις

Κανταχάρ: ενισχύονται οι χερσαίες δυνάμεις

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κωδική ονομασία «Γρήγορη Ελευθερία», συνεχίστηκε η μεταφορά χερσαίων δυνάμεων στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Μπιν Λάντεν κοντά στο Κανταχάρ, από όπου δράση ανέλαβαν χθες οι Αμερικανοί πεζοναύτες, η δύναμη των οποίων ανέρχεται, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, σε 1.200 έως 1.600 άνδρες.

Κλοιός στον Μπιν Λάντεν

Πρωταρχικός στόχος τους είναι ο εγκλωβισμός και η σύλληψη του Μπιν Λάντεν, του μουλά Ομάρ και των ανδρών της Αλ Κάιντα και η αποτροπή διαφυγής τους προς δύσβατες ορεινές περιοχές. Αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι εάν οι Αμερικανοί δεν είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες, δεν θα μετακινούσαν χερσαίες δυνάμεις. Αλλοι κάνουν λόγο για τη «νέα φάση» του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Τεθωρακισμένα και εφόδια έφτασαν χθες στη νέα βάση των πεζοναυτών στην ερημο, πίσω από ένα μικρό τέμενος. Από τη βάση, στην οποία σε λίγες ημέρες θα ανεμίζει αμερικανική σημαία με τις υπογραφές των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι πεζοναύτες απέκρουσαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων Cobra και μαχητικών F-14 Tomcat, κομβόι 15 εχθρικών οχημάτων τα οποία κατευθύνοντας προς το αεροδρόμιο.

«Στόχος μας είναι η εγκατάσταση προκεχωρημένης βάσης, ώστε οι Ταλιμπάν να βρεθούν υπό πίεση και να μην έχουν, ούτε αυτοί ούτε οι άνδρες της Αλ Κάιντα, τρόπο διαφυγής», δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ. Οι πεζοναύτες, με τη βοήθεια τοπικών δυνάμεων, θα επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν τον Σαουδάραβα, ο οποίος, σύμφωνα με αναλύσεις της βιντεοσκοπημένης εικόνας του από ειδικούς, πάσχει από το «σύνδρομο Μαρφάν», γενετική ασθένεια που προκαλεί μεταξύ άλλων καρδιαγγειακές ανωμαλίες και ατροφία του μυϊκού.

Πού κρύβεται

Σύμφωνα με Ταλιμπάν, πρώην αξιωματούχους του Τζαλαλαμπάντ και νυν πληροφοριοδότες, ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην περιοχή του Τόρα Μπόρα, ενός μικρού χωριού 480 χλμ. από το Κανταχάρ, σε ιδιαίτερα δύσβατη ορεινή περιοχή, όπου βρίσκεται δίκτυο θερμαινόμενων σπηλαίων και σηράγγων, οχυρωμένων και εξοπλισμένων με τρόφιμα και πολεμοφόδια, μεταξύ άλλων και πυραύλων Stinger, από την εποχή της σοβιετικής κατοχής.

Τοπικοί παράγοντες, ωστόσο, δεν απέκλειαν ο Μπιν Λάντεν να επιλέξει ως κρησφύγετο το Καζακάι με κορυφές ύψους 3.000 μέτρων στα βορειοδυτικά και από εκεί να μεταβεί στο Μπαμιγιάν, όπου δεν θα τον βρουν ποτέ. O υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας πιστεύει ότι ο Λάντεν βρίσκεται με τον Ομάρ, ο οποίος υποτίθεται ότι βρίσκεται στο Κανταχάρ, όπου, όμως, αν πιστέψει κανείς πληροφορίες ανθρώπων που βρίσκονταν το τελευταίο διήμερο στην πόλη, το ηθικό είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Στα άλλα μέτωπα, στο μεν Μαζάρ η εξέγερση κρατουμένων, με εκατό νεκρούς από την πλευρά των Ταλιμπάν και 10 από την πλευρά της Βόρειας Συμμαχίας, δεν είχε χθες το βράδυ πλήρως κατασταλεί, αλλά ήταν θέμα χρόνου κατά τον κ. Ράμσφελντ, στη δε Κουντούζ δόθηκε εντολή στα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά.

Εκρηκτική ήταν ωστόσο η κατάσταση στην παραμεθόρια πόλη του Νότου Σπιν Μπολάκ, την οποία κατέχουν ακόμη οι Ταλιμπάν.

Νέα «εισβολή» Ρώσων στην Καμπούλ

Εάν πριν από λίγα χρόνια κάποιος προέβλεπε ότι κάποτε οι Ρώσοι θα πατούσαν επισήμως και με τις ευλογίες -έστω προσωρινές- των ΗΠΑ και πάλι το πόδι τους στο έδαφος της Καμπούλ, στην καλύτερη περίπτωση θα ονομαζόταν προφήτης κακών και τρελός, στη χειρότερη, εάν δηλαδή αποτολμούσε την πρόβλεψη στο Αφγανιστάν θα εκμετρούσε τον βίο με βίαιο θάνατο.

Οταν, όμως, τη Δευτέρα το βράδυ, περίπου 100 Ρώσοι του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ντυμένοι με στολές και κρατώντας καλάσνικοφ νέας γενιάς, έκαναν την είσοδό τους στην Καμπούλ, πέρα από την πρώτη θυμόσοφη αντίδραση των δυτικών μέσων ενημέρωσης του τύπου «βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί», οι καταταλαιπωρημένοι κάτοικοι της αφγανικής πρωτεύουσας ρωτούσαν, με μάλλον στωική διάθεση, «είναι στρατιώτες, είναι κακοί άνθρωποι;» και «τι ήρθαν να κάνουν εδώ;».

Φαίνεται ότι οι μνήμες των τελευταίων χρόνων απάλυναν τις μνήμες του δεκαετούς πολέμου εναντίον των Σοβιετικών, αν και οι αναρίθμητες νάρκες που άφησαν αυτοί πίσω τους και τα επίσης αναρίθμητα θύματα, θυμίζουν κάθε τόσο αυτό το κεφάλαιο του παρελθόντος.

Ομως, στην παρούσα περίπτωση, οι Ρώσοι του υπουργείου δεν είναι στρατιώτες, χαρακτηρίζονται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες. «Ηρθαμε για να χτίσουμε στρατιωτικό νοσοκομείο και μία προσωρινή πρεσβεία», έλεγε ένας Ρώσος των έκτακτων περιστατικών, υπονοώντας προφανώς ως τόπο στέγασης του νοσοκομείου και της πρεσβείας τις σκηνές εκστρατείας.

«Οι Ρώσοι ήρθαν και δεν ξέρω γιατί. Αλλά αν είναι για να εγκαταστήσουν πρεσβεία, καλά κάνουν», έλεγε ένας άνεργος κάτοικος της Καμπούλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή