Κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη στη Βόννη για το Αφγανιστάν

Κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη στη Βόννη για το Αφγανιστάν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο μεγάλη ευκαιρία ειρήνευσης και ευημερίας προσφέρει η παρούσα συγκυρία στο Αφγανιστάν, αλλά και με την ομολογία του εκπροσώπου του OHE Αχμέντ Φαουζί «δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα του Αφγανιστάν θα διευθετηθούν εντός τριημέρου», άρχισε χθες στο Πέτερσμπεργκ της Βόννης η σύνοδος για τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης κατέληξαν οι τέσσερις ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούν τις εθνότητες του Αφγανιστάν. H κυβέρνηση πρέπει να είναι ευρέος φάσματος, αντιπροσωπευτική όλων των εθνοτήτων, φυλών και φατριών, προσδοκία η οποία προκειμένου για τη βυθισμένη επί 25 χρόνια στον πόλεμο χώρα εντάσσεται στη σφαίρα του επιθυμητού, αλλά απραγματοποίητου. Και παρά την αρχική αποδοχή, το ερώτημα είναι εάν οι υποχωρήσεις αυτές θα είναι ανάλογες του συμβιβασμού που συμβουλεύει ο OHE, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η σύνοδος.

«Τελεσίγραφο»

Εν είδει τελεσιγράφου, ο κ. Φαουζί προειδοποίησε τους Αφγανούς εκπροσώπους να καταλήξουν σε συγκεκριμένη απόφαση εντός μίας εβδομάδας. «Αλλοτε θα ήμαστε έτοιμοι να περιμένουμε όσο χρειάζεται. Τώρα, όμως, είναι απολύτως αναγκαίο για τις αφγανικές ομάδες να καταλήξουν σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Σήμερα ο λαός μας επιδιώκει έναν ρόλο στη μελλοντική κυβέρνηση, ούτως ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για ενότητα, ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο Γιουνούς Κανούνι, επικεφαλής της ομάδας της Βόρειας Συμμαχίας και υπουργός Εσωτερικών. «Είμαστε ένα έθνος, ένας πολιτισμός, είμαστε ενωμένοι και όχι διηρημένοι, όλοι πιστεύουμε στο Ισλάμ, αλλά όχι στο Ισλάμ της μισαλλοδοξίας», είπε ο προύχοντας των Παστούν και του Κανταχάρ, Χαμίντ Καρζάι, προσκείμενος στον έκπτωτο βασιλιά Ζαχίρ Σαχ.

Η δική του είναι η «Ομάδα της Ρώμης», δηλαδή κυρίως των εξόριστων Παστούν, της σημαντικότερης πληθυσμιακά ομάδας του Αφγανιστάν. Λέγεται όμως ότι η ομάδα αυτή, η οποία εκπροσωπείται στη Βόννη από τον Αβδούλ Σατάρ Σιράτ, δεν έχει μεγάλη απήχηση στους τοπικούς φυλάρχους των Παστούν.

Ομως ο Ζαχίρ Σαχ έχει απήχηση στους Αμερικανούς και χθες, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, σε επίδειξη συναινετικής διάθεσης, δεν απέκλεισε καθέτως, όπως συνηθίζει να πράττει ο Τατζίκος αρχηγός της και εξόριστος Αφγανός πρόεδρος, αναγνωρισμένος από τον OHE, έναν νέο ρόλο του βασιλιά, ως συνδετικού κρίκου.

Η «Ομάδα του Πεσαβάρ»

Εξάλλου, μεγαλύτερη απήχηση στους Παστούν ενδέχεται να έχει η «Ομάδα του Πεσαβάρ», με αρχηγό τον Σαγέντ Αχμέντ Γκαϊλανί, προσκείμενο επίσης στον βασιλιά. Υπέρ της Loya Jirga, δηλαδή μιας Εθνοσυνέλευσης αντιπροσωπευτικής όλων των πολιτικών ομάδων του Αφγανιστάν έχει ταχθεί και η Ομάδα της Κύπρου, αυτής που εκπροσωπεί τη διασπορά των σιιτών και υποστηρίζεται από το Ιράν, όπως άλλωστε και οι Χαζάροι σιίτες, που μετέχουν στη Βόρεια Συμμαχία.

Αυτή με τη σειρά της υποστηρίζεται και από τη Ρωσία και από το Ιράν και εκτός από τους Τατζίκους πολέμαρχους, συγκαταλέγει στις τάξεις της τον Ουζμπέκο στρατηγό Ρασίντ Ντοστούμ.

Οπως επεσήμανε χθες Βρετανός αναλυτής, στη Βόννη θα πρέπει να συγκερασθούν οριστικά όχι μόνο προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ διαφορετικών φυλών και φατριών, ανταγνωνισμοί που επιδεινώθηκαν από τη χρόνια αιματοχυσία, ο εθισμός στο «παζάρεμα» και την αλλαγή στρατοπέδου, αλλά και οι διαθέσεις των γειτόνων και άλλων που επηρεάζουν το εσωτερικό παιχνίδι στο Αφγανιστάν.

Δηλαδή του Πακιστάν που επηρεάζει τους Παστούν, εφόσον η φυλή ζει και στο πακιστανικό έδαφος, επεσήμαναν ορισμένοι της Βρετανίας.

Οι Ταλιμπάν κρατούν τον Καναδό δημοσιογράφο Κεν Χέτσμαν σιδηροδέσμιο και φυλακισμένο σε μικρό κελί της πόλης Σπιν Μπολντάκ, σύμφωνα με τον γνωστό αρθρογράφο του Γκάρντιαν Τζόναθαν Στιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή